Pohádková chaloupka

Pohádková chaloupka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 chaloupku se základnou

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2945 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 362 g
Tuky 125 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvedené množství těsta bohatě vystačí na jednu chaloupku. Chcete-li, můžete z těsta vyříznout i větší základnu (např. podle velkého talíře) a ze zbytků těsta vykrájet stromky a podobně.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
zázvor (mletý) 2 ČL
hřebíček 0.5 ČL
máslo 125 g
změklé
125 g
tmavý třtinový cukr muscovado
melasa 125 g
vejce 1 ks

1 Příprava těsta a vykrajování

Zpracovat těsto, vykrájet tvary a upéct jednotlivé díly je rychlá záležitost, která se dá stihnout za hodinu čistého času.
 

Co potřebujete…

Na základ chaloupky

TĚSTO (1) Zpracované těsto dejte odpočinout do lednice, pak ho vyndejte a nechte asi 20 minut povolit při pokojové teplotě. Nebude se trhat a bude se dobře válet i bez podsypávání.

VÁLEČEK (2)

ŠABLONY (3) vystřihněte podle návodu na vedlejší straně buď z kartonu, nebo ještě lépe z pečicího papíru (ten se nepřichytává na těsto). Pomocí šablon budete vyřezávat 2x tvar střechy, 2x boční stranu chaloupky, 2x průčelí a případně i dveře.

DNO DORTOVÉ FORMY (4) o průměru asi 18cm či dezertní talířek, podle kterého vyříznete kulatou základnu domečku

Na zdobení

BÍLEK (5) A MOUČKOVÝ CUKR (6) na cukrovou polevu. Ta poslouží ke slepování chaloupky i přichycení ozdob.

CUKRÁŘSKÝ SÁČEK SE ŠIROKOU ZDOBIČKOU Koupíte ho např. v dm drogerii nebo v hypermarketech. Sáček by měl být ze silného igelitu a zdobička nejlépe hladká.

PÁRÁTKO na úpravy polevy

UTĚRKU NEBO UBROUSKY na utírání upatlaných rukou



Smíchejte mouku, kypřicí prášek, zázvor a hřebíček. Přidejte máslo, cukr, melasu a nakonec vejce, prohněťte na těsto a uložte do lednice minimálně na půl hodiny. S těstem pracujte podle návodu na vedlejší straně.

NĚCO NAVÍC
Tmavý třtinový cukr muscovado seženete v hypermarketech. Pokud na něj nenarazíte, můžete ho nahradit světlým třtinovým cukrem, ale těsto bude světlejší. Melasu prodávají obchody se zdravou výživou nebo v prodejnách Marks & Spencer.

 

VYROBTE SI ŠABLONU na chaloupku

BOKY
Na pečicí papír narýsujte dva obdélníky o rozměrech 8 x 11 cm a vystřihněte je.

PRŮČELÍ
Šablonu na přední a zadní stranu chaloupky získáte tak, že narýsujete obdélník o rozměrech 8 x 11 cm. Pak na jednu stranu o délce 8 cm narýsujte trojúhelník. Ten neodstříhávejte!

STŘECHA
Na střechu vystřihněte dva obdélníky o rozměrech 12 x 15 cm.

DVEŘE
Chaloupka je může, ale nemusí mít (můžete je jen naznačit polevou).

ZÁKLADNA
Na tu šablonu nepotřebujete. Přímo na rozválené těsto přiložte dno z dortové formy nebo dezertní talířek o průměru asi 18 cm a vyřízněte z těsta základnu chaloupky.

 

Vykrájejte díly chaloupky a upečte je

1 Předehřejte troubu na 180 °C a potáhněte pečicím papírem dva plechy. Vyválejte těsto na sílu 0,6 cm.

2 Vykrájejte všechny díly chaloupky, tj. 2x střechu, 2x boky, 2x průčelí, případně i dveře. Díly dejte na první plech tak, aby se nedotýkaly.

3 Vykrojte základnu a dejte ji na druhý plech. Pečte 10 minut (každý plech zvlášť), až těsto zpevní, nesmí ale úplně ztvrdnout. Dejte chladnout.

 

 

2 Lepení chaloupky

Slepenou chaloupku nechte ztuhnout, aby se vám při zdobení nezbortila. V ideálním případě nechte zatuhnout spodek a střechu přilepte později.

Hustá bílková poleva:
Smíchejte 1 čerstvý bílek a 250 g moučkového cukru a míchejte tak dlouho, až získáte hustou polevu, která pomalu stéká ze lžíce (může se chvílemi trhat). Pokud je poleva pořád řídká, přisypte do ní cukr; v opačném případě kápněte vodu nebo citronovou šťávu. Pak polevu dejte do cukrářského sáčku.

1 Na základnu namalujte obdélník, který velikostí odpovídá dílům chaloupky. Nemusíte měřit pravítkem, na milimetrech tady nezáleží.

2 Přilepte průčelí. Pak dejte polevu na kratší stranu boku a přilepte ho k základně a k průčelí. Stejně přilepte druhý bok a druhé průčelí.

3 Až spodek chaloupky ztuhne, přilepte jednu část střechy. Polevu naneste na všechny hrany, kde bude díl ležet, a přiložte střechu.

4 Stejným způsobem připevněte druhý díl střechy. Pokud klouže, podložte střechu párátky nebo skleničkami (třeba na panáky). 5Dokončený domeček nechte před zdobením důkladně zaschnout, doporučuje se 24 hodin, ale podle nás 4–5 hodin stačí.


 

3 Zdobení chaloupky

Nejzábavnější část právě přichází! Výběr bonbonů a lízátek záleží jen na tom, co vám a vašim dětem chutná a co se vám líbí.

 

Co potřebujete…

SÜSSE BEEREN (1), SUGAR LAND, LIDL na ozdobení střechy

CHAMALLOWS FLOWERS (2), HARIBO, BILLA kytičky, např. na okna (my jsme je půlili, aby nebyly tak vysoké)

ČERVENÉ ŽELÉ (3) A RŮŽOVÉ KULIČKY (4), OBOJÍ NA VÁHU, TESCO do želé jsme zapíchli lízátko, kuličkami je ozdobený hřeben střechy

MALLOW COCKTAIL (5), LIDL hodí se na komín a sloupky v průčelí chaloupky

DROPSY (6) A LÍZÁTKO (7), OBOJÍ TESCO na okénka a do průčelí chaloupky

SRDÍČKA (8) A RŮŽOVÉ A STŘÍBRNÉ KULIČKY (9), CUKRÁŘSKÉ POTŘEBY A DR. OETKER do špičky střechy a na ozdobení hran

JAHŮDKY (10), JO-JO, BILLA například na ozdobení dveří Můžete také koupit… ŽELÉ ŽÍŽALY na strašidelnou chaloupku PÁSKY NEBO KOLEČKA ZE ŽELÉ na doškovou střechu, LENTILKY na boky chaloupky

 

1 Naneste polevu na hřeben střechy a připevněte kulaté bonbony a komín. Obtáhněte průčelí a nalepte na něj drobné kuličky.

2 Jedno průčelí ozdobte lízátkem zapíchnutým do želé (polevu kápněte přímo na lízátko); druhé průčelí ozdobte podle úvodní fotky.

3 Na střechu udělejte linku z polevy a připevněte bonbony. Přidržujte je, dokud poleva neztuhne. Teprve potom začněte s druhou řadou.

4 Dokončete obě strany střechy. Polevu naneste i na boky a na základnu chaloupky a dozdobte vše dalšími bonbony.

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit