0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohádková chaloupka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 chaloupku se základnou

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3429 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 481 g
Tuky 125 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvedené množství těsta bohatě vystačí na jednu chaloupku. Chcete-li, můžete z těsta vyříznout i větší základnu (např. podle velkého talíře) a ze zbytků těsta vykrájet stromky a podobně.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
zázvor (mletý) 2 ČL
hřebíček 0.5 ČL
mletý
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr muscovado tmavý 125 g
viz Něco navíc
melasa 125 g
viz Něco navíc
vejce 1 ks

Postup

1

Příprava těsta a vykrajování

Zpracovat těsto, vykrájet tvary a upéct jednotlivé díly je rychlá záležitost, která se dá stihnout za hodinu čistého času.

Co potřebujete…

Na základ chaloupky

  • TĚSTO (1) Zpracované těsto dejte odpočinout do lednice, pak ho vyndejte a nechte asi 20 minut povolit při pokojové teplotě. Nebude se trhat a bude se dobře válet i bez podsypávání.
  • VÁLEČEK (2)
  • ŠABLONY (3) vystřihněte podle návodu na vedlejší straně buď z kartonu, nebo ještě lépe z pečicího papíru (ten se nepřichytává na těsto). Pomocí šablon budete vyřezávat 2x tvar střechy, 2x boční stranu chaloupky, 2x průčelí a případně i dveře.
  • DNO DORTOVÉ FORMY (4) o průměru asi 18cm či dezertní talířek, podle kterého vyříznete kulatou základnu domečku


Na zdobení

  • BÍLEK (5) A MOUČKOVÝ CUKR (6) na cukrovou polevu. Ta poslouží ke slepování chaloupky i přichycení ozdob.
  • CUKRÁŘSKÝ SÁČEK SE ŠIROKOU ZDOBIČKOU Koupíte ho např. v dm drogerii nebo v hypermarketech. Sáček by měl být ze silného igelitu a zdobička nejlépe hladká.
  • PÁRÁTKO na úpravy polevy
  • UTĚRKU NEBO UBROUSKY na utírání upatlaných rukou


pomůcky na výrobu chaloupky

2

Smíchejte mouku, kypřicí prášek, zázvor a hřebíček. Přidejte máslo, cukr, melasu a nakonec vejce, prohněťte na těsto a uložte do lednice minimálně na půl hodiny. S těstem pracujte podle návodu na vedlejší straně.

NĚCO NAVÍC
Tmavý třtinový cukr muscovado seženete v hypermarketech. Pokud na něj nenarazíte, můžete ho nahradit světlým třtinovým cukrem, ale těsto bude světlejší. Melasu prodávají obchody se zdravou výživou nebo v prodejnách Marks & Spencer.

3

VYROBTE SI ŠABLONU na chaloupku

  • BOKY - Na pečicí papír narýsujte dva obdélníky o rozměrech 8 x 11 cm a vystřihněte je.
  • PRŮČELÍ - Šablonu na přední a zadní stranu chaloupky získáte tak, že narýsujete obdélník o rozměrech 8 x 11 cm. Pak na jednu stranu o délce 8 cm narýsujte trojúhelník. Ten neodstříhávejte!
  • STŘECHA - Na střechu vystřihněte dva obdélníky o rozměrech 12 x 15 cm.
  • DVEŘE - Chaloupka je může, ale nemusí mít (můžete je jen naznačit polevou).
  • ZÁKLADNA - Na tu šablonu nepotřebujete. Přímo na rozválené těsto přiložte dno z dortové formy nebo dezertní talířek o průměru asi 18 cm a vyřízněte z těsta základnu chaloupky.


nákres chaloupky

4

Vykrájejte díly chaloupky a upečte je

  • Předehřejte troubu na 180 °C a potáhněte pečicím papírem dva plechy. Vyválejte těsto na sílu 0,6 cm.
  • Vykrájejte všechny díly chaloupky, tj. 2x střechu, 2x boky, 2x průčelí, případně i dveře. Díly dejte na první plech tak, aby se nedotýkaly.
  • Vykrojte základnu a dejte ji na druhý plech. Pečte 10 minut (každý plech zvlášť), až těsto zpevní, nesmí ale úplně ztvrdnout. Dejte chladnout.

vykrajování chaloupky

5

Lepení chaloupky

Slepenou chaloupku nechte ztuhnout, aby se vám při zdobení nezbortila. V ideálním případě nechte zatuhnout spodek a střechu přilepte později.

Hustá bílková poleva:
Smíchejte 1 čerstvý bílek a 250 g moučkového cukru a míchejte tak dlouho, až získáte hustou polevu, která pomalu stéká ze lžíce (může se chvílemi trhat). Pokud je poleva pořád řídká, přisypte do ní cukr; v opačném případě kápněte vodu nebo citronovou šťávu. Pak polevu dejte do cukrářského sáčku.

  • Na základnu namalujte obdélník, který velikostí odpovídá dílům chaloupky. Nemusíte měřit pravítkem, na milimetrech tady nezáleží.
  • Přilepte průčelí. Pak dejte polevu na kratší stranu boku a přilepte ho k základně a k průčelí. Stejně přilepte druhý bok a druhé průčelí.
  • Až spodek chaloupky ztuhne, přilepte jednu část střechy. Polevu naneste na všechny hrany, kde bude díl ležet, a přiložte střechu.
  • Stejným způsobem připevněte druhý díl střechy. Pokud klouže, podložte střechu párátky nebo skleničkami (třeba na panáky). 5Dokončený domeček nechte před zdobením důkladně zaschnout, doporučuje se 24 hodin, ale podle nás 4–5 hodin stačí.


sestavení chaloupky

6

Zdobení chaloupky

Nejzábavnější část právě přichází! Výběr bonbonů a lízátek záleží jen na tom, co vám a vašim dětem chutná a co se vám líbí.

Co potřebujete…

  • SÜSSE BEEREN (1), SUGAR LAND, LIDL na ozdobení střechy
  • CHAMALLOWS FLOWERS (2), HARIBO, BILLA kytičky, např. na okna (my jsme je půlili, aby nebyly tak vysoké)
  • ČERVENÉ ŽELÉ (3) A RŮŽOVÉ KULIČKY (4), OBOJÍ NA VÁHU, TESCO do želé jsme zapíchli lízátko, kuličkami je ozdobený hřeben střechy
  • MALLOW COCKTAIL (5), LIDL hodí se na komín a sloupky v průčelí chaloupky
  • DROPSY (6) A LÍZÁTKO (7), OBOJÍ TESCO na okénka a do průčelí chaloupky
  • SRDÍČKA (8) A RŮŽOVÉ A STŘÍBRNÉ KULIČKY (9), CUKRÁŘSKÉ POTŘEBY A DR. OETKER do špičky střechy a na ozdobení hran
  • JAHŮDKY (10), JO-JO, BILLA například na ozdobení dveří Můžete také koupit… ŽELÉ ŽÍŽALY na strašidelnou chaloupku PÁSKY NEBO KOLEČKA ZE ŽELÉ na doškovou střechu, LENTILKY na boky chaloupky

pomůcky na zdobení chaloupky

7
  • Naneste polevu na hřeben střechy a připevněte kulaté bonbony a komín. Obtáhněte průčelí a nalepte na něj drobné kuličky.
  • Jedno průčelí ozdobte lízátkem zapíchnutým do želé (polevu kápněte přímo na lízátko); druhé průčelí ozdobte podle úvodní fotky.
  • Na střechu udělejte linku z polevy a připevněte bonbony. Přidržujte je, dokud poleva neztuhne. Teprve potom začněte s druhou řadou.
  • Dokončete obě strany střechy. Polevu naneste i na boky a na základnu chaloupky a dozdobte vše dalšími bonbony.

zdobení chaloupky

hotová perníková chaloupka

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit