Pohádkové řezy vám dodají pořádnou porci energie. Jsou totiž plné sušeného ovoce a ořechů. K tomu můžeme přidat ještě domácí meruňkový džem nebo džem z jiného ovoce, který vláčnou nádivku krásně provoní. Řezy můžete připravit i nepečené verzi, pak pečený korpus nahraďte sušenkami.
Suroviny
Postup
Připravte těsto. Mouku prosejte na pracovní plochu, přidejte cukr a studené máslo nakrájené na kostičky. Příborovým nožem nasekejte máslo ještě na menší kousky. Shrňte na hromádku, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj žloutky. Přidejte 15–20 ml smetany a ingredience rychle uhněťte do koule. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca 30 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 200°C. Dva plechy o rozměrech 21 x 28 cm vyložte pečicím papírem.
Těsto vyndejte z lednice a na dvě části. Roztlačte nebo rozválejte tak, aby každá polovina pokryla jeden celý plech. Propíchejte vidličkou. Jeden korpus po druhém a dejte je asi na 20 minut péct. Hotové korpusy vyjměte a nechte vychladnout.
Připravte nádivku. Sušené ovoce a ořechy nakrájejte na menší kousky. Přidejte mandlové lupínky a kandovanou pomerančovou kůru. Vše promíchejte.
Jeden z upečených korpusů rozdrobte na malé kousky. Drobky smíchejte se sušeným ovocem a ořechy, poté přidejte 80 ml šlehačky, džem a kakao. Ingredience ručně propracujte.
Na korpus naneste připravenou nádivku a rovnoměrně rozetřete po celé ploše.
Připravte polevu. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní, smícháme s 15 ml smetany a polijte jí vršek dezertu.
Hotový dezert dejte asi na 30 minut do lednice a poté podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Než do směsi přidáte ořechy, můžete je předem opražit na pánvi.
- Pohádkové řezy (bajadéra) si žádá bohatou směs ořechů a sušeného ovoce. Osvědčenou kombinací jsou sušené švestky, meruňky, datle, rozinky, lískové a vlašské ořechy.
- Do řezů můžeme použít jakékoliv ovocné zavařeniny, např. meruňkový, švestkový nebo třešňový džem.
- Pokud máte suché těsto (bez krému), které vám zbylo z předchozího pečení, můžeme ho přidat do nádivky místo čerstvě upečeného korpusu. Skvěle bude fungovat piškot, křehké těsto i třené či kynuté těsto. Použít můžete i sušenky.
- Vršek dortu můžete dodatečně posypat mandlovými lupínky, mletými ořechy, kandovanou pomerančovou kůrou nebo kokosovými lupínky.
Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.