„V posledních letech zažívá pohanka návrat do naší kuchyně. Pomazánce dodá jemnou oříškovou příchuť,“ napsala nám čtenářka Eva Skoumalová.
Suroviny
pohanka
150
g
sůl
máslo
50
g
tvaroh měkký
200
g
jemný
česnek
3
stroužky
drcené
pórek
¼
ks
lze nahradit 1 jarní cibulkou, najemno
Na dokončení
čerstvé
opečená, na ozdobení
na ozdobení
pórek
na ozdobení
petrželka
kudrnka, na ozdobení
Postup
1
Pohanku uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka, trvá to zhruba 35 minut.
2
Nechte ji vychladnout a poté ji rozmixujte s máslem, tvarohem a česnekem dohladka.
3
Dochuťte solí a vmíchejte pórek nebo jarní cibulku.
4
Pomazánku namažte na pečivo a ozdobte plátky rajčat, proužky papriky, tenkými proužky pórku nebo petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Pohanka chutná zemitě, mírně po oříšcích. Používá se na přípravu kaší nebo jako slaná příloha. V Rusku z ní melou mouku na koblihy, v Japonsku ji využívají jako základ nudlí soba. Obsahuje všech osm základních aminokyselin, železo a některé vitaminy skupiny B.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší pomazánky a obložené pečivo(33 receptů )
Komentáře
Vařit 35 minut??? To už by bylo úplně na kaši...Pohanku stačí hodit do vroucí vody a vypnout, dojde pod pokličkou..Nejlépe je ji nechat jen namočenou ve vodě např. přes noc a pak rovnou zpracovat, ani se vařit nemusí :)
Jenže když se nejdříve propere, potom staří následně zchladí a teprve potom dá do horké vody a vaří 15min. A pak nechá pod poklicí dojít. Vím že toto vaření pohanky je trochou zdlouhavější, ale je pak opravu lahodná a nerozvařená. Jinak dývá někdy nahořklá a mívá mírou pachuť.