Jedna lžička nestačí...
Suroviny
Postup
Želatinu dejte do misky s trochou studené vody. Omyjte fíky a 2/3 oloupejte. Oloupané fíky rozmixujte s rumem. Do kastrůlku vlijte 100 ml vody, přidejte 80 g medu a fíkové pyré. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Vmíchejte vyždímanou želatinu, vypněte a za občasného míchání nechte chladnout.
Zbylé fíky nakrájejte i se slupkou na plátky. Prošlehejte ricottu, citronovou kůru a zbylých 40 ml medu na nadýchaný krém a rozdělte ho do 4 pohárků. Navrch rozdělte plátky fíků (některé zkuste přitisknout na stěny skleničky, aby vynikly), zalijte je vlažnou fíkovou směsí se želatinou a nechte v chladničce 4 hodiny ztuhnout.
Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Rozválené listové těsto poprašte moučkovýmcukrem a nakrájejte na proužky o velikosti 2 x 8 cm. Na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte asi 5 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte k pohárům.