
Polévka s knedlíčky v salátových listech
Za trochu hraní balené knedlíčky rozhodně stojí!
Ingredience
- 20–24 středně velkých salátových listů (cca z 1 velké hlávky salátu)
- 200 g kuřecích prsních řízků nebo libového telecího masa
- 1–2 hrsti piniových oříšků
- 50 ml dobrého bílého vína
- 1 malá cibule nebo šalotka, nakrájená nadrobno
- čerstvá majoránka (mimo sezonu sušená) podle chuti
- 1 lžíce strouhaného parmazánu + navíc na posypání (nemusí být)
- 1 malý stroužek česneku
- 4 žloutky
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 litr dobrého drůbežího vývaru (nejlépe domácího)
- 1–2 mrkve, nakrájené nebo nakrouhané na nudličky
- 1–2 řapíky celeru, nakrájené na nudličky nebo na plátky
- pažitka nebo jarní cibulka úhledně nakrájená k podávání
Příprava jídla
1 Salátové listy namočte do horké vody nebo krátce povařte v páře – měly by přitom změknout, aby se do nich snáze balilo a nelámaly se. Pak je položte na čistou utěrku.
2 Maso nakrájejte na proužky a opékejte je na středním ohni v pánvi na oleji spolu s piniovými oříšky a cibulí, asi 7—10 minut, pak podlijte vínem a nechte ho odpařit.
3 Nechte zchladnout a poté směs nasekejte nadrobno, přidejte majoránku, 1 lžíci parmazánu, česnek a žloutky, promíchejte. Vytvarujte kuličky nebo pomocí dvou lžic odebírejte hmotu a pokládejte ji do středu salátových listů. Zabalte.
4 Položte na plech a pečte asi 10 minut při 130°C, na dno trouby postavte kastrůlek s vroucí vodou.
5 Mezitím ohřejte vývar a krátce v něm povařte mrkev a řapíkatý celer.
6 Plněné listy rozdělte na talíře, zalijte je vývarem se zeleninou a podávejte posypané pažitkou či cibulkou, popřípadě dalším parmazánem.
Přidat komentář