Polévka je tak sytá, že už nemusíte jíst nic jiného. Podávejte s řeřichou a čerstvým chlebem.
Postup
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a opékejte ji 5 minut doměkka, ale nesmí chytat barvu. Přidejte brambory, celer, vývar, šalvěj a citronovou kůru. Přiveďte k varu a zvolna vařte 30 minut, dokud celer nezměkne a brambory se nezačínají rozpadat. Vyndejte citronovou kůru a šalvěj (můžete je vyhodit). Promíchejte, aby brambory polévku trochu zahustily. (V tomto okamžiku můžete polévku vychladit a uchovat v lednici až 2 dny nebo zmrazit na 3 měsíce.)
Když budete chtít polévku podávat, prohřejte ji a vmíchejte sýr. Servírujte posypané křupavou šalvějí, která polévce dodá na zvláštnosti.
Náš tip:
Do malé pánve nalijte rostlinný olej tak, aby bylo dno pokryté. Rozpalte, až se z oleje začne kouřit, a vhoďte šalvěj. Smažte 20–30 sekund, dokud nezačne hnědnout, vyndejte a nechte přebytečný tuk odsát na papírové utěrce. Po vychladnutí budou lístky křupavé – pokud ne, ještě je na několik sekund vraťte do horkého oleje.