Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka s kousky čedaru a celeru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka s kousky čedaru a celeru

3.1/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1923 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 192 g
Tuky 77 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka je tak sytá, že už nemusíte jíst nic jiného. Podávejte s řeřichou a čerstvým chlebem.

Související recepty

Suroviny

na jemné poružky
moučné, oloupané, na kostky
celer 2 ks
celkem 1 kg, oloupané, na kostky
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým, i z kostky
šalvěj 4 lístky
čedar 200 g
zralý, na kostky
šalvěj
křupané, smažené, lze vynechat

Postup

1

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a opékejte ji 5 minut doměkka, ale nesmí chytat barvu. Přidejte brambory, celer, vývar, šalvěj a citronovou kůru. Přiveďte k varu a zvolna vařte 30 minut, dokud celer nezměkne a brambory se nezačínají rozpadat. Vyndejte citronovou kůru a šalvěj (můžete je vyhodit). Promíchejte, aby brambory polévku trochu zahustily. (V tomto okamžiku můžete polévku vychladit a uchovat v lednici až 2 dny nebo zmrazit na 3 měsíce.)

2

Když budete chtít polévku podávat, prohřejte ji a vmíchejte sýr. Servírujte posypané křupavou šalvějí, která polévce dodá na zvláštnosti.

Náš tip:
Do malé pánve nalijte rostlinný olej tak, aby bylo dno pokryté. Rozpalte, až se z oleje začne kouřit, a vhoďte šalvěj. Smažte 20–30 sekund, dokud nezačne hnědnout, vyndejte a nechte přebytečný tuk odsát na papírové utěrce. Po vychladnutí budou lístky křupavé – pokud ne, ještě je na několik sekund vraťte do horkého oleje.

Apetit magazín

Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem
  • Zajímavosti

Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem

Kynuté knedlíky, které kdysi bývaly jednoduchým postním jídlem, dnes evokují hlavně pohodu alpských horských chat. Naplněné povidly, přelité voňavou vanilkovou omáčkou a posypané mákem – kdo by odolal? A pokud vás právě nečekají zasněžené...