Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

S barvou téhle polévky si můžete vyhrát. Zelí totiž mění svou barvu podle prostředí. Čím kyselejší prostředí (například díky octu nebo citronové šťávě), tím krásnější červenou barvu získá. V zásaditém prostředí přechází barva zelí zase domodra, čehož se využívá při přípravě domácích barviv. Za modrání je z běžných kuchyňských surovin zodpovědná například jedlá soda (tu bychom do polévky ovšem opravdu nepřidávali), ale třeba také vlašské ořechy.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT55M
Vaření 0:55
Polévka

Ingredience

    • 50 g másla
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
    • 1,5 lžičky kmínu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1,5 lžičky rajčatové pasty (passaty)
    • 500 g červeného zelí, zbaveného košťálu a nakrájeného nadrobno
    • 1 velké jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce červeného vinného octa
    • 2 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti)
    • 1,5 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 4 lžíce tučné zakysané smetany
    • 4 lžičky nastrouhaného čerstvého křenu + další k podávání
    • nasekaná pažitka k podávání

Příprava jídla

1 Ve velkém rendlíku rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a kmín plus špetku soli. Na mírném ohni opékejte 8 minut, aby cibule začala měknout. Přidejte rajčatovou pastu a prohřívejte další minutu, pak vmíchejte zelí a nakrájené jablko. Přiklopte a duste 15 minut na mírném ohni, občas promíchejte. Vmíchejte ocet a cukr, vlijte vývar, osolte 3/4 lžičky soli. Promíchejte, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 30 minut.

2 Mezitím promíchejte zakysanou smetanu s křenem a špetkou soli. Odložte.

3 Polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem či ve vhodném stolním mixéru co nejvíc dohladka. (Můžete ji ještě protřít přes síto pomocí spodní strany naběračky – poslední nezdolné lžíce pevné dužiny vyhoďte.) Opepřete a podle chuti dosolte. Rozdělte do misek, ozdobte křenovou smetanou a posypte pažitkou a špetkou nastrouhaného křenu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pstruh na salátu s kapustou

Bramborový koláč se sýrem

Vepřové kotlety s hruškami

Květákové kung pao

REKLAMA

Přidat komentář