Tahle sytá zimní polévka chutná nejlíp druhý den. Chutě se rozvinou a krásně spojí!
Suroviny
Na polévku
pórek
3
ks
nakrájený na kostičky
cibule
2
ks
velká, oloupaná, nahrubo
mrkev
1
ks
velká, nahrubo
řapíkatý celer
2
ks
nahrubo
olivový olej
5
PL
pomeranč
1
ks
omytý horkou vodou
česnek
2
stroužky
rozdrcené
chilli paprička
1
ks
červená, nasekaná
krupicový cukr
1
ČL
rajče
2
ks
nahrubo nasekané
cizrna
400
g
konzervovaná, slitá
vývar zeleninový
2,5
l
může být z kostky
rozmarýn
snítka
bobkový list
1
ks
kroupy
250
g
propláchnuté, přelité vroucí vodou
sůl
pepř
Postup
1
Kroupy podle návodu na obalu zalijte vodou a půl hodiny povařte doměkka. Pórek, cibuli, mrkev, celer a olivový olej mezitím dejte do velkého hrnce. Na mírném ohni poduste asi pět minut tak, aby zelenina začala měknout. Z pomeranče jemně ostrouhejte kůru a přidejte ji spolu s česnekem, chilli papričkou a cukrem k osmahnuté zelenině. Minutu prohřívejte, pak přidejte rajčata. Pomeranč rozpulte a rovnou do hrnce z něj vymačkejte šťávu.
2
Vsypte cizrnu, kroupy, přilijte vývar a přidejte rozmarýn a bobkový list. Uveďte do varu a nechte dvacet minut probublávat. Osolte, opepřete a podávejte s chlebem a strouhaným sýrem.