Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polská horská zelňačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než dvě hodiny Velmi snadné 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5328 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 299 g
Tuky 345 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle polévku si můžete dát třeba na polské straně Tater. Polská horská zelňačka zahřeje, zasytí a ještě chutná. A pokud můžeme doporučit, houby rozhodně nevynechávejte.

Související recepty

Suroviny

syrová
pepř celý 1 ČL
zarovnaná
nové koření 3 kuličky
uzená, nasekaná
slanina 200 g
farmářská, na kostky
sušené lesní houby 1 hrst
hřibovité, možno použít čerstvé, nakrájené (lze vynechat)
na kostky
kmín 1 ČL
celý
zelí kysané 500 g
vymačkané a pokrájené (šťávu ze zelí uchovejte)
česnek 3 stroužky
drcený
majoránka (drhnutá) 1 PL
+ snítky čerstvé na ozdobení

Postup

1

Syrová žebírka nasekejte na kusy, vložte je do velkého hrnce s kapacitou 4 litry a zalijte je vodou, aby byla ponořená (cca 2,5 litru). Přidejte do vody celý černý pepř, bobkové listy, nové koření a přiveďte k varu. Seberte z hladiny pěnu, pak ztlumte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 45–50 minut nebo až maso změkne. Můžete také první vodu (bez koření) po přejití varem slít, maso zalít čerstvou vodou a dát znovu vařit s kořením.

2

Přidejte do hrnce uzená žebírka a slaninu. Vařte do změknutí žebírek, asi 20 minut. Pak obojí maso oberte z kostí a vraťte do hrnce. Vložte do polévky houby, brambory, kmín a vařte do změknutí brambor. Přidejte zelí, česnek a vařte do změknutí zelí. Asi v polovině vaření vsypte majoránku.

3

Ochutnejte, je-li to třeba, polévku dosolte, ale nejspíš bude slaná dost. Podle chuti můžete přidat šťávu ze zelí. Posypte čerstvou majoránkou.

NĚCO NAVÍC
Brambory můžete uvařit i zvlášť a dát je do polévky prohřát, vodu z nich ale uchovejte, může se hodit na zředění polévky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín