0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou

Jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1005 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 122 g
Tuky 9 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso si v posledním desetiletí po dlouhé pauze razí cestu zpátky na naše stoly. Je krásně šťavnaté a patří k jaru víc než jakékoli jiné maso. Právě teď je seženete z českých chovů, po zbytek roku si musíte většinou vystačit se zahraniční produkcí.

Suroviny

jehněčí kýta 1 ks
s kostí (2-2,5kg)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na opékání
šalotka 300 g
drobná, oloupaná
vývar kuřecí 200 ml
nebo víc podle potřeby
pórek 300 g
mladý
hrášek 300 g
i mražený
300 g
zelený bob zahradní, bez slupiček (i mražený - M&S)
Na mátovou omáčku
máta svazek
velký, otrhané lístky
hnědý cukr 1,5 PL
vinný ocet bílý 5 PL
bílý

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C.

2

Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete olejem a pak ho pořádně opečte v litinovém hrnci nebo vhodném pekáči dohněda, rovněž ze všech stran. Potom maso vyjměte a odložte stranou. V uvolněném hrnci opečte šalotky dozlatova (podle potřeby přidejte trochu oleje).

3

Do hrnce vraťte maso a vše podlijte vínem a vývarem. Přiklopte poklicí nebo zakryjte dvěma vrstvami alobalu (tak, aby se nedotýkaly masa a co nejvíc těsnily). Vložte do trouby na zhruba 3 hodiny.

4

Pak přidejte pórek, podle potřeby podlijte ještě trochou vývaru a pečte zakryté dalších 20–25 minut, doměkka. Nakonec vsypte hrášek a zelené boby, znovu zakryjte a 10–15 minut prohřívejte. Před podáváním ochutnejte šťávu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

5

Na omáčku nasekejte mátové lístky najemno, dejte je do misky s cukrem a zalijte 5 lžícemi vroucí vody. Nechte zchladnout a vlijte ocet. Podávejte k pečenému masu a zelenině, doplněné novými bramborami politými rozpuštěným máslem.

TIPY & TRIKY

  • NÁKUP Jehněčí maso má být světlé (růžové) s bílým tukem. Tmavé maso se žlutým tukem je spíše skopové. Chuťově jemnější je maso masných plemen (proto stojí za ochutnání chlazené britské jehněčí). U farmářů (vyhledávat můžete např. na www.lovime.bio) se ptejte, jaké plemeno chovají.
      
  • S KOSTÍ NEBO BEZ? Kýta s kostí vypadá efektněji a také má výraznější chuť. Pokud chcete, aby byla pečínka chuťově neutrálnější, vykostěte ji a zbavte viditelného tuku, který je nositelem typické chuti i vůně. Vykostěnou kýtu úhledně srovnejte a svažte kuchyňským provázkem.
      
  • OBMĚNA Maso opečte jako v receptu vlevo. Pak v tuku opečte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Podlijte červeným vínem a vývarem, přidejte pár snítek tymiánu a duste přiklopené v troubě doměkka.

Foto: Gareth Morgans
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč