0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou

Jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1005 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 123 g
Tuky 9 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso si v posledním desetiletí po dlouhé pauze razí cestu zpátky na naše stoly. Je krásně šťavnaté a patří k jaru víc než jakékoli jiné maso. Právě teď je seženete z českých chovů, po zbytek roku si musíte většinou vystačit se zahraniční produkcí.

Suroviny

jehněčí kýta 1 ks
s kostí (2-2,5kg)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na opékání
šalotka 300 g
drobná, oloupaná
víno bílé 250 ml
vývar kuřecí 200 ml
nebo víc podle potřeby
pórek 300 g
mladý
hrášek 300 g
i mražený
300 g
zelený bob zahradní, bez slupiček (i mražený - M&S)
Na mátovou omáčku
máta svazek
velký, otrhané lístky
cukr 1.5 PL
(hnědý)
vinný ocet bílý 5 PL
bílý

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C.

2

Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete olejem a pak ho pořádně opečte v litinovém hrnci nebo vhodném pekáči dohněda, rovněž ze všech stran. Potom maso vyjměte a odložte stranou. V uvolněném hrnci opečte šalotky dozlatova (podle potřeby přidejte trochu oleje).

3

Do hrnce vraťte maso a vše podlijte vínem a vývarem. Přiklopte poklicí nebo zakryjte dvěma vrstvami alobalu (tak, aby se nedotýkaly masa a co nejvíc těsnily). Vložte do trouby na zhruba 3 hodiny.

4

Pak přidejte pórek, podle potřeby podlijte ještě trochou vývaru a pečte zakryté dalších 20–25 minut, doměkka. Nakonec vsypte hrášek a zelené boby, znovu zakryjte a 10–15 minut prohřívejte. Před podáváním ochutnejte šťávu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

5

Na omáčku nasekejte mátové lístky najemno, dejte je do misky s cukrem a zalijte 5 lžícemi vroucí vody. Nechte zchladnout a vlijte ocet. Podávejte k pečenému masu a zelenině, doplněné novými bramborami politými rozpuštěným máslem.

TIPY & TRIKY

  • NÁKUP Jehněčí maso má být světlé (růžové) s bílým tukem. Tmavé maso se žlutým tukem je spíše skopové. Chuťově jemnější je maso masných plemen (proto stojí za ochutnání chlazené britské jehněčí). U farmářů (vyhledávat můžete např. na www.lovime.bio) se ptejte, jaké plemeno chovají.
      
  • S KOSTÍ NEBO BEZ? Kýta s kostí vypadá efektněji a také má výraznější chuť. Pokud chcete, aby byla pečínka chuťově neutrálnější, vykostěte ji a zbavte viditelného tuku, který je nositelem typické chuti i vůně. Vykostěnou kýtu úhledně srovnejte a svažte kuchyňským provázkem.
      
  • OBMĚNA Maso opečte jako v receptu vlevo. Pak v tuku opečte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Podlijte červeným vínem a vývarem, přidejte pár snítek tymiánu a duste přiklopené v troubě doměkka.

Foto: Gareth Morgans
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit