Pomalu pečená jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou

Pomalu pečená jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1005 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 123 g
Tuky 9 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso si v posledním desetiletí po dlouhé pauze razí cestu zpátky na naše stoly. Je krásně šťavnaté a patří k jaru víc než jakékoli jiné maso. Právě teď je seženete z českých chovů, po zbytek roku si musíte většinou vystačit se zahraniční produkcí.

Suroviny

jehněčí kýta 1 ks
s kostí (2-2,5kg)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na opékání
šalotka 300 g
drobná, oloupaná
víno bílé 250 ml
vývar kuřecí 200 ml
nebo víc podle potřeby
pórek 300 g
mladý
hrášek 300 g
i mražený
300 g
zelený bob zahradní, bez slupiček (i mražený - M&S)
Na mátovou omáčku
máta svazek
velký, otrhané lístky
cukr 1.5 PL
(hnědý)
vinný ocet bílý 5 PL
bílý

1 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete olejem a pak ho pořádně opečte v litinovém hrnci nebo vhodném pekáči dohněda, rovněž ze všech stran. Potom maso vyjměte a odložte stranou. V uvolněném hrnci opečte šalotky dozlatova (podle potřeby přidejte trochu oleje).

2 Do hrnce vraťte maso a vše podlijte vínem a vývarem. Přiklopte poklicí nebo zakryjte dvěma vrstvami alobalu (tak, aby se nedotýkaly masa a co nejvíc těsnily). Vložte do trouby na zhruba 3 hodiny.

3 Pak přidejte pórek, podle potřeby podlijte ještě trochou vývaru a pečte zakryté dalších 20–25 minut, doměkka. Nakonec vsypte hrášek a zelené boby, znovu zakryjte a 10–15 minut prohřívejte. Před podáváním ochutnejte šťávu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

4 Na omáčku nasekejte mátové lístky najemno, dejte je do misky s cukrem a zalijte 5 lžícemi vroucí vody. Nechte zchladnout a vlijte ocet. Podávejte k pečenému masu a zelenině, doplněné novými bramborami politými rozpuštěným máslem.

TIPY & TRIKY

  • NÁKUP Jehněčí maso má být světlé (růžové) s bílým tukem. Tmavé maso se žlutým tukem je spíše skopové. Chuťově jemnější je maso masných plemen (proto stojí za ochutnání chlazené britské jehněčí). U farmářů (vyhledávat můžete např. na www.lovime.bio) se ptejte, jaké plemeno chovají.
  • S KOSTÍ NEBO BEZ? Kýta s kostí vypadá efektněji a také má výraznější chuť. Pokud chcete, aby byla pečínka chuťově neutrálnější, vykostěte ji a zbavte viditelného tuku, který je nositelem typické chuti i vůně. Vykostěnou kýtu úhledně srovnejte a svažte kuchyňským provázkem.
  • OBMĚNA Maso opečte jako v receptu vlevo. Pak v tuku opečte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Podlijte červeným vínem a vývarem, přidejte pár snítek tymiánu a duste přiklopené v troubě doměkka.

Foto: Gareth Morgans
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit