Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Pomerančový dort s čokoládovou polevou a slanými praženými mandlemi

Popis receptu: 

Kombinace vláčného kakaového korpusu a svěžího pomerančového krému je ideální a nevšední kombinací do zimních dnů. Hořká čokoláda je pro pomeranč ideálním parťákem a slané mandličky dodají celému dortu šmrnc a vytvoří z něj luxusní záležitost pro narozeninovou oslavu.

Autor: Petra Hegerová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus

    400g hladké mouky

    2 kypřicí prášky

    400g másla

    400g cukru krupice

    6 vajec

    6lžic holandského kakaa

    Špetka soli

    Pomerančové máslo

    90g másla

    375g cukr krupice

    2 vejce

    2 žloutky

    Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

    Šťáva z jednoho pomeranče

    1 lžíce pomerančového likéru nebo kvalitního rumu

    Pomerančový krém

    pomerančové máslo z předchozího kroku

    250 g změklého másla

    Čokoládová poleva

    100g hořké čokolády

    100g smetany ke šlehání

    Slané pražené mandle

    50g loupaných mandlí

    15g másla

    lžička jemně drcené himaljské soli

Příprava jídla

Na korpus  nejprve rozmícháme kakao s 8 lžícemi horké vody a necháme vychladnout. Cukr s máslem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme jedno po druhém vejce, přimícháme kakaovou pastu a prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme do dvou vymazaných forem o průměru cca 16 cm a pečeme při 180 °C 45minut. Upečené korpusy necháme vychladnout a podélně rozřízneme napůl.

Na pomerančové máslo vložíme všechny suroviny do hrnce a společně za občasného míchání zahříváme nad horkou vodou do zhoustnutí. Vychladlou směs následně vyšleháme s máslem do krému. Krém rozdělíme na třetiny (pár lžic si odložíme na finální dozdobení) a promažeme jím jednotlivé korpusy. Nakonec dozdobíme povrch a okraje dortu.   

Smetanu ohřejeme v rendlíku a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu. Polevou polejeme povrch dortu a lžící nebo zdobičkou vytvoříme efekt stékajících kapek.

Mandle nasucho opražíme, nasekáme a obalíme v másle a soli. Po vychladnutí jimi dozdobíme povrch dortu.

Přidat komentář