Pomerančový dort s čokoládovou polevou a slanými praženými mandlemi

Pomerančový dort s čokoládovou polevou a slanými praženými mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

400g hladké mouky

2 kypřicí prášky

400g másla

400g cukru krupice

6 vajec

6lžic holandského kakaa

Špetka soli

Pomerančové máslo

90g másla

375g cukr krupice

2 vejce

2 žloutky

Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Šťáva z jednoho pomeranče

1 lžíce pomerančového likéru nebo kvalitního rumu

Pomerančový krém

pomerančové máslo z předchozího kroku

250 g změklého másla

Čokoládová poleva

100g hořké čokolády

100g smetany ke šlehání

Slané pražené mandle

50g loupaných mandlí

15g másla

lžička jemně drcené himaljské soli

Na korpus  nejprve rozmícháme kakao s 8 lžícemi horké vody a necháme vychladnout. Cukr s máslem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme jedno po druhém vejce, přimícháme kakaovou pastu a prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme do dvou vymazaných forem o průměru cca 16 cm a pečeme při 180 °C 45minut. Upečené korpusy necháme vychladnout a podélně rozřízneme napůl.

Na pomerančové máslo vložíme všechny suroviny do hrnce a společně za občasného míchání zahříváme nad horkou vodou do zhoustnutí. Vychladlou směs následně vyšleháme s máslem do krému. Krém rozdělíme na třetiny (pár lžic si odložíme na finální dozdobení) a promažeme jím jednotlivé korpusy. Nakonec dozdobíme povrch a okraje dortu.   

Smetanu ohřejeme v rendlíku a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu. Polevou polejeme povrch dortu a lžící nebo zdobičkou vytvoříme efekt stékajících kapek.

Mandle nasucho opražíme, nasekáme a obalíme v másle a soli. Po vychladnutí jimi dozdobíme povrch dortu.

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit