Pomerančový dort s čokoládovou polevou a slanými praženými mandlemi

Pomerančový dort s čokoládovou polevou a slanými praženými mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

400g hladké mouky

2 kypřicí prášky

400g másla

400g cukru krupice

6 vajec

6lžic holandského kakaa

Špetka soli

Pomerančové máslo

90g másla

375g cukr krupice

2 vejce

2 žloutky

Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Šťáva z jednoho pomeranče

1 lžíce pomerančového likéru nebo kvalitního rumu

Pomerančový krém

pomerančové máslo z předchozího kroku

250 g změklého másla

Čokoládová poleva

100g hořké čokolády

100g smetany ke šlehání

Slané pražené mandle

50g loupaných mandlí

15g másla

lžička jemně drcené himaljské soli

Na korpus  nejprve rozmícháme kakao s 8 lžícemi horké vody a necháme vychladnout. Cukr s máslem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme jedno po druhém vejce, přimícháme kakaovou pastu a prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme do dvou vymazaných forem o průměru cca 16 cm a pečeme při 180 °C 45minut. Upečené korpusy necháme vychladnout a podélně rozřízneme napůl.

Na pomerančové máslo vložíme všechny suroviny do hrnce a společně za občasného míchání zahříváme nad horkou vodou do zhoustnutí. Vychladlou směs následně vyšleháme s máslem do krému. Krém rozdělíme na třetiny (pár lžic si odložíme na finální dozdobení) a promažeme jím jednotlivé korpusy. Nakonec dozdobíme povrch a okraje dortu.   

Smetanu ohřejeme v rendlíku a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu. Polevou polejeme povrch dortu a lžící nebo zdobičkou vytvoříme efekt stékajících kapek.

Mandle nasucho opražíme, nasekáme a obalíme v másle a soli. Po vychladnutí jimi dozdobíme povrch dortu.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit