Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pórková polévka s petrželkou a krutony

Na slavnostní tabuli se bude tahle polévka krásně vyjímat, špenát jí dodá barvu a petrželka a citronová kůra svěžest. 

Vydání: 2016/12
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 70g másla, na kostky
    • 3 pórky, na tenké plátky
    • 2 řapíky celeru, na tenké plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 1 moučná brambora (cca 250g), oloupaná a nastrouhaná nahrubo
    • 2 snítky tymiánu
    • 1 bobkový list
    • 1 litr zeleninového či drůbežího vývaru
    • 150ml smetany ke šlehání
    • 1 hrnek (upěchovaný) hladkolisté petrželky + další k podávání
    • 1 (upěchovaný) hrnek mladého (baby) špenátu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    NA KRUTONY

    • máslo na opékání
    • 4–6 plátků ciabatty, zbavené kůrky a nakrájené na kostičky
    • šťáva z 1/2 citronu a nastrouhaná kůra z 1 citronu 

Příprava jídla

1 V hrnci na másle opékejte pórek, řapíkatý celer a česnek asi 4 minuty, až změknou. Vmíchejte bramboru, tymián, bobkový list, osolte, opepřete a zalijte vývarem a smetanou. Přiveďte k varu, částečně přiklopte a vařte 10 minut.

2 Pak odstraňte tymián a bobkový list. Přidejte petrželku a špenát a promíchejte, aby zavadly. Rozmixujte dohladka a dochuťte.

Mezitím si připravte krutony. Rozpusťte v pánvi máslo a zprudka na něm 4–5 minut opékejte ciabattu dozlatova. Potom krutony promíchejte s citronovou šťávou a kůrou. Polévku rozdělte do talířů, posypte krutony a petrželkou a můžete ji ještě ozdobit pár lístky špenátu. Pokapejte trochou horkého másla a ihned podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krevetový koktejl s křenovým krémem

Mořský vlk s nádivkou s brusinkami a mandlemi

Salát z kapustiček & jablek a celerová kaše

Nepečený cheesecake se sirupem z granátových jablek

Barevné a svěží stědrovečerní menu

50 polévek na zahřátí

Polévka je grunt!

Přidat komentář