
Pórková polévka s petrželkou a krutony
Na slavnostní tabuli se bude tahle polévka krásně vyjímat, špenát jí dodá barvu a petrželka a citronová kůra svěžest.
Ingredience
- 70g másla, na kostky
- 3 pórky, na tenké plátky
- 2 řapíky celeru, na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 moučná brambora (cca 250g), oloupaná a nastrouhaná nahrubo
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 litr zeleninového či drůbežího vývaru
- 150ml smetany ke šlehání
- 1 hrnek (upěchovaný) hladkolisté petrželky + další k podávání
- 1 (upěchovaný) hrnek mladého (baby) špenátu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- máslo na opékání
- 4–6 plátků ciabatty, zbavené kůrky a nakrájené na kostičky
- šťáva z 1/2 citronu a nastrouhaná kůra z 1 citronu
NA KRUTONY
Příprava jídla
1 V hrnci na másle opékejte pórek, řapíkatý celer a česnek asi 4 minuty, až změknou. Vmíchejte bramboru, tymián, bobkový list, osolte, opepřete a zalijte vývarem a smetanou. Přiveďte k varu, částečně přiklopte a vařte 10 minut.
2 Pak odstraňte tymián a bobkový list. Přidejte petrželku a špenát a promíchejte, aby zavadly. Rozmixujte dohladka a dochuťte.
3 Mezitím si připravte krutony. Rozpusťte v pánvi máslo a zprudka na něm 4–5 minut opékejte ciabattu dozlatova. Potom krutony promíchejte s citronovou šťávou a kůrou. Polévku rozdělte do talířů, posypte krutony a petrželkou a můžete ji ještě ozdobit pár lístky špenátu. Pokapejte trochou horkého másla a ihned podávejte.
Přidat komentář