Pošírovaný humr s celerovou omáčkou

Pošírovaný humr s celerovou omáčkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pošírovaný humr s celerovou omáčkou

2.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4741 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 27 g
Tuky 498 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnejte si humra v nejlahodnější úpravě. Z vývaru z krunýře a případně z nohou pak můžete udělat dokonalou polévku!

Suroviny

humr 1 ks
cca 1 kg
máslo 500 g
tymián
pár snítek
česnek 1 stroužek
neoloupaný, rozmáčknutý
Na špenát
špenát 2 hrsti
čerstvý
jedlá soda 1 špetka
máslo 2 PL
crème fraîche 2 ČL
lze nahradit ušlehanou smetanou
sůl
Na celerovou omáčku
celer 0.5 ks
šalotka 1 ks
menší
máslo 1 PL
vývar zeleninový 200 ml
smetana ke šlehání 100 ml
crème fraîche 1 PL
Na dokončení
kaviár 1 PL
z pstruha lososovitého
fenykl
nať

Postup

1

POŠÍROVÁNÍ HUMRA

  • Celého humra vložte do vroucí vody a 3 minuty vařte, až zčervená. Potom jej vyndejte a vložte do mísy s vodou a kostkami ledu. 
  • Z klepet vystříhejte kleštičkami maso, ocásek rozstřihněte a také z něj vytáhněte maso. Na jeho horní straně poté udělejte mělký řez.

pošírování humra

2
  • Opatrně vyjměte střívko (podobně, jako se to dělá u krevet) a vyhoďte ho. Každý humr má střívko jinak plné, nelekejte se! 
  • Ocásek pak podélně rozřízněte na poloviny. Z obou klepet a i z ramínek vyjměte pomocí kleštiček maso. 

očištění humra

3

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte tymián a česnek a nakonec vložte maso z humra. Nechte ho při nízké teplotě pošírovat 6–8 minut podle velikosti.

opékání humra

4

NA ŠPENÁT dejte listy do cedníku a spařte je vroucí vodou. Vymačkejte a pak rozmixujte s hrstí ledu a špetkou jedlé sody. Před podáváním špenát prohřejte a zjemněte máslem a smetanou nebo crème fraîche. Dochuťte solí.

5

NA CELEROVOU OMÁČKU očistěte celer a nakrájejte ho na kostky o hraně zhruba 2x2cm. Spolu se šalotkou ho orestujte na másle, jen aby šalotka zesklovatěla a celer se nezbarvil. Přilijte vývar, povařte, aby byl celer opravdu měkký, přidejte smetanu a crème fraîche a rozmixujte. Podávejte s humřím masem a špenátovými noky ozdobené kaviárem a fenyklovým chmýřím. 

VAŘTE bez zbytku
Vše, co vám z humra zbude, rozložte na plech a dejte na 20–30 minut sušit do trouby vyhřáté na 160°C. Připravte si zeleninový základ: na másle orestujte očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu (1/2 celeru, 1 mrkev, 1 fenykl a 1 cibuli), přidejte 4 lžíce rajského protlaku, orestujte a nakonec přidejte špetku šafránu, bouquet garni (5 snítek tymiánu, 1 snítku petržele, 1 stroužek česneku a 3 kuličky pepře) a upečené zbytky humra. Přilijte 100ml brandy (obr. 1). Zapalte a nechte alkohol vyhořet (obr. 2 a 3). Přilijte 1 litr vody, přiveďte pod bod varu, ztlumte plamen a na minimum nechte zhruba 40 minut táhnout. Potom sceďte a případně svařte. Nechte zchladnout a uschovejte v mrazáku na pozdější využití do polévek a omáček. 

vývar z humra

dokončení vývaru z humra

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit