Pošírovaný humr s celerovou omáčkou

Pošírovaný humr s celerovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 1 (4)
Do hodiny Snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4741 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 27 g
Tuky 498 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnejte si humra v nejlahodnější úpravě. Z vývaru z krunýře a případně z nohou pak můžete udělat dokonalou polévku!

Související recepty

Suroviny

humr 1 ks
cca 1 kg
máslo 500 g
tymián
pár snítek
česnek 1 stroužek
neoloupaný, rozmáčknutý
Na špenát
špenát 2 hrsti
čerstvý
jedlá soda 1 špetka
máslo 2 PL
crème fraîche 2 ČL
lze nahradit ušlehanou smetanou
sůl
Na celerovou omáčku
celer 0.5 ks
šalotka 1 ks
menší
máslo 1 PL
vývar zeleninový 200 ml
smetana ke šlehání 100 ml
crème fraîche 1 PL
Na dokončení
kaviár 1 PL
z pstruha lososovitého
fenykl
nať

POŠÍROVÁNÍ HUMRA

1 Celého humra vložte do vroucí vody a 3 minuty vařte, až zčervená. Potom jej vyndejte a vložte do mísy s vodou a kostkami ledu. 

2 Z klepet vystříhejte kleštičkami maso, ocásek rozstřihněte a také z něj vytáhněte maso. Na jeho horní straně poté udělejte mělký řez.

3 Opatrně vyjměte střívko (podobně, jako se to dělá u krevet) a vyhoďte ho. Každý humr má střívko jinak plné, nelekejte se! 

4 Ocásek pak podélně rozřízněte na poloviny. Z obou klepet a i z ramínek vyjměte pomocí kleštiček maso. 

5 V hrnci rozpusťte máslo, přidejte tymián a česnek a nakonec vložte maso z humra. Nechte ho při nízké teplotě pošírovat 6–8 minut podle velikosti.

6 NA ŠPENÁT dejte listy do cedníku a spařte je vroucí vodou. Vymačkejte a pak rozmixujte s hrstí ledu a špetkou jedlé sody. Před podáváním špenát prohřejte a zjemněte máslem a smetanou nebo crème fraîche. Dochuťte solí.

NA CELEROVOU OMÁČKU očistěte celer a nakrájejte ho na kostky o hraně zhruba 2x2cm. Spolu se šalotkou ho orestujte na másle, jen aby šalotka zesklovatěla a celer se nezbarvil. Přilijte vývar, povařte, aby byl celer opravdu měkký, přidejte smetanu a crème fraîche a rozmixujte. Podávejte s humřím masem a špenátovými noky ozdobené kaviárem a fenyklovým chmýřím. 

 

VAŘTE bez zbytku

Vše, co vám z humra zbude, rozložte na plech a dejte na 20–30 minut sušit do trouby vyhřáté na 160°C. Připravte si zeleninový základ: na másle orestujte očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu (1/2 celeru, 1 mrkev, 1 fenykl a 1 cibuli), přidejte 4 lžíce rajského protlaku, orestujte a nakonec přidejte špetku šafránu, bouquet garni (5 snítek tymiánu, 1 snítku petržele, 1 stroužek česneku a 3 kuličky pepře) a upečené zbytky humra. Přilijte 100ml brandy (obr. 1). Zapalte a nechte alkohol vyhořet (obr. 2 a 3). Přilijte 1 litr vody, přiveďte pod bod varu, ztlumte plamen a na minimum nechte zhruba 40 minut táhnout. Potom sceďte a případně svařte. Nechte zchladnout a uschovejte v mrazáku na pozdější využití do polévek a omáček. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit