Dávná podoba energie sbalené na cesty nikdy neztratila své kouzlo. Povidlové buchty jsou česká klasika, kterou si čas od času zkrátka musíte dopřát. Nebojte se kynutého těsta, v receptu najdete podrobný postupu, jak na to.
Suroviny
Postup
Z rozdrobeného droždí, decilitru vlahého mléka a lžičky cukru nechte vzejít kvásek.
Máslo v míse utřete či ušlehejte s cukrem a žloutky do pěny, přidejte vzešlý kvásek.
Pak střídavě přisypávejte mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou a přilévejte mléko.
Až vypracujete vláčné těsto, přikryjteho čistou utěrkou a nechte v teple vykynout, asi na dvojnásobek.
Těsto zpracujte a rozválejte na plát silný asi centimetr a rozkrájejte na čtverce o straně 4–5 centimetrů.
Doprostřed rozdělte povidla a umotejte buchty.
V pekáči rozpusťte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a pak je vyskládejte švem dolů na pekáč do typických řad.
Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Buchty nechte na pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je vložte do trouby.
Po 5 minutách snižte teplotu o 20 °C a buchty ještě půl hodiny dopékejte.
Pak vyndejte pekáč z trouby a nechte buchty vychladnout. Pocukrujte a podávejte.
Maková náplň
100 g mletého máku za stálého míchání asi tři minuty vařte se 120 ml mléka. Odstavte a přidejte 50 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu, sáček vanilinového cukru, po špetce skořice a kůry z citronu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )