Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidlové buchty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Snadné 24 buchet

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5395 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 563 g
Tuky 274 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávná podoba energie sbalené na cesty nikdy neztratila své kouzlo. Povidlové buchty jsou česká klasika, kterou si čas od času zkrátka musíte dopřát. Nebojte se kynutého těsta, v receptu najdete podrobný postupu, jak na to.

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
nebo dle potřeby
máslo 100 g
sůl 1 špetka
nastrouhaná z 1 citronu
švestková povidla 250 g
máslo 100 g
na omaštění buchet
na poprášení

Postup

1

Z rozdrobeného droždí, decilitru vlahého mléka a lžičky cukru nechte vzejít kvásek.

2

Máslo v míse utřete či ušlehejte s cukrem a žloutky do pěny, přidejte vzešlý kvásek.

3

Pak střídavě přisypávejte mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou a přilévejte mléko.

4

Až vypracujete vláčné těsto, přikryjteho čistou utěrkou a nechte v teple vykynout, asi na dvojnásobek.

5

Těsto zpracujte a rozválejte na plát silný asi centimetr a rozkrájejte na čtverce o straně 4–5 centimetrů.

6

Doprostřed rozdělte povidla a umotejte buchty.

7

V pekáči rozpusťte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a pak je vyskládejte švem dolů na pekáč do typických řad.

8

Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

9

Buchty nechte na pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je vložte do trouby.

10

Po 5 minutách snižte teplotu o 20 °C a buchty ještě půl hodiny dopékejte.

11

Pak vyndejte pekáč z trouby a nechte buchty vychladnout. Pocukrujte a podávejte.

Maková náplň
100 g mletého máku za stálého míchání asi tři minuty vařte se 120 ml mléka. Odstavte a přidejte 50 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu, sáček vanilinového cukru, po špetce skořice a kůry z citronu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín