0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidlové buchty
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné 24 buchet

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5399 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 564 g
Tuky 274 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávná podoba energie sbalené na cesty nikdy neztratila své kouzlo. Povidlové buchty jsou česká klasika, kterou si z času na čas prostě musíte dopřát. 

Suroviny

droždí 20 g
mléko 250 ml
moučkový cukr 80 g
máslo 100 g
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl špetka
citronová kůra 1 ČL
švestková povidla 250 g
máslo 100 g
na omaštění buchet
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Z rozdrobeného droždí, decilitru vlahého mléka a lžičky cukru nechte vzejít kvásek.

2

Máslo v míse utřete či ušlehejte s cukrem a žloutky do pěny, přidejte vzešlý kvásek.

3

Pak střídavě přisypávejte mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou a přilévejte mléko.

4

Až vypracujete vláčné těsto, přikryjteho čistou utěrkou a nechte v teple vykynout, asi na dvojnásobek.

5

Těsto zpracujte a rozválejte na plát silný asi centimetr a rozkrájejte na čtverce o straně 4–5 centimetrů.

6

Doprostřed rozdělte povidla a umotejte buchty.

7

V pekáči rozpusťte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a pak je vyskládejte švem dolů na pekáč do typických řad.

8

Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

9

Buchty nechte na pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je vložte do trouby.

10

Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a buchty ještě půl hodiny dopékejte.

11

Pak vyndejte pekáč z trouby a nechte buchty vychladnout. Pocukrujte a podávejte.

Maková náplň
100 g mletého máku za stálého míchání asi tři minuty vařte se 120 ml mléka. Odstavte a přidejte 50 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu, sáček vanilinového cukru, po špetce skořice a kůry z citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit