Chcete si pochutnat na něčem novém? Zkuste praženou cizrnu z trouby! Je nenápadná, ale návyková a prudce jedlá. Křupavá pečená cizrna hravě nahradí brambůrky nebo jiné oblíbené chroupání u televize. Ale také ji můžete použít jako alternativu za krutony do polévky. Recept je až neuvěřitelně jednoduchý a koření obměňujte podle chuti a domácích zásob.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Cizrnu nechte okapat a pak osušte papírovou utěrkou. V misce ji smíchejte s olejem, kořením a solí. Cílem je, aby se cizrna rovnoměrně obalila. Cizrnu nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Kontrolujte raději už od 35. minuty, aby neztvrdla na kámen, měla by být tak akorát křupavá na povrchu a uvnitř trochu měkká. Po vytažení z trouby ještě trochu dojde. Podávejte zatepla nebo vychladlou. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě či v papírovém sáčku.
KLÍČENÁ VERZE
- CIZRNA Sušenou cizrnu namočte přes noc do trojnásobného objemu vody, aby nabobtnala. Pak sceďte, propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou (pokud možno přeberte a vyřaďte tmavá, nenabobtnalá semena) a nasypte do zavařovací sklenice. Nezavírejte ji, aby proudil vzduch, proplachujte v cedníku každých 6–8 hodin. Nejpozději třetí den by se měly objevit klíčky. Naklíčenou cizrnu opět propláchněte a osušte papírovými utěrkami. Dále postupujte obdobně, jako je uvedeno v receptu výše.
- PUČÁLKA Naklíčený hrách (postupujte jako u cizrny výše) propláchněte, opečte na oleji nebo na vyškvařené slanině, popřípadě na škvarkovém sádle – a je to! Můžete ji ještě osolit a opepřit, anebo osladit. Pučálka prý odhání jarní únavu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )
- Oktoberfest ve vašem obýváku: Jaké pochoutky k pivu si připravit na domácí oslavu?(43 receptů )