
Pražená cizrna z trouby
Chcete si pochutnat na něčem novém? Zkuste praženou cizrnu z trouby! Je nenápadná, ale návyková a prudce jedlá.
Vydání: 2015/4
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 2 x 400 g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá
- 2 lžičky oleje
- 1 lžička kořenicí směsi garam masala + 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře (nebo 1 lžička kurkumy + 1 lžička kajenského pepře nebo pálivé papriky)
- 1/2–1 lžička soli
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160°C. Cizrnu nechte okapat a pak osušte papírovou utěrkou. V misce ji smíchejte s olejem, kořením a solí. Cílem je, aby se cizrna rovnoměrně obalila. Cizrnu nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
2 Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Kontrolujte raději už od 35. minuty, aby neztvrdla na kámen, měla by být tak akorát křupavá na povrchu a uvnitř trochu měkká. Po vytažení z trouby ještě trochu dojde. Podávejte zatepla nebo vychladlou. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě či v papírovém sáčku.
KLÍČENÁ VERZE
- CIZRNA Sušenou cizrnu namočte přes noc do trojnásobného objemu vody, aby nabobtnala. Pak sceďte, propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou (pokud možno přeberte a vyřaďte tmavá, nenabobtnalá semena) a nasypte do zavařovací sklenice. Nezavírejte ji, aby proudil vzduch, proplachujte v cedníku každých 6–8 hodin. Nejpozději třetí den by se měly objevit klíčky. Naklíčenou cizrnu opět propláchněte a osušte papírovými utěrkami. Dále postupujte obdobně, jako je uvedeno v receptu výše.
- PUČÁLKA Naklíčený hrách (postupujte jako u cizrny vlevo) propláchněte, opečte na oleji nebo na vyškvařené slanině, popřípadě na škvarkovém sádle – a je to! Můžete ji ještě osolit a opepřit, anebo osladit. Pučálka prý odhání jarní únavu.
Přidat komentář