0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pražená cizrna z trouby

Pražená cizrna z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pražená cizrna z trouby

3.5 / 5. Počet hodnocení: 36
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2920 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 404 g
Tuky 56 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete si pochutnat na něčem novém? Zkuste praženou cizrnu z trouby! Je nenápadná, ale návyková a prudce jedlá.

Suroviny

cizrna 800 g
scezená a propláchnutá
olej 2 ČL
garam masala 1 ČL
sůl 1 ČL
pepř 0.5 ČL

1 Troubu předehřejte na 160°C. Cizrnu nechte okapat a pak osušte papírovou utěrkou. V misce ji smíchejte s olejem, kořením a solí. Cílem je, aby se cizrna rovnoměrně obalila. Cizrnu nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.

2 Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Kontrolujte raději už od 35. minuty, aby neztvrdla na kámen, měla by být tak akorát křupavá na povrchu a uvnitř trochu měkká. Po vytažení z trouby ještě trochu dojde. Podávejte zatepla nebo vychladlou. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě či v papírovém sáčku. 

KLÍČENÁ VERZE

  • CIZRNA Sušenou cizrnu namočte přes noc do trojnásobného objemu vody, aby nabobtnala. Pak sceďte, propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou (pokud možno přeberte a vyřaďte tmavá, nenabobtnalá semena) a nasypte do zavařovací sklenice. Nezavírejte ji, aby proudil vzduch, proplachujte v cedníku každých 6–8 hodin. Nejpozději třetí den by se měly objevit klíčky. Naklíčenou cizrnu opět propláchněte a osušte papírovými utěrkami. Dále postupujte obdobně, jako je uvedeno v receptu výše.
  • PUČÁLKA Naklíčený hrách (postupujte jako u cizrny vlevo) propláchněte, opečte na oleji nebo na vyškvařené slanině, popřípadě na škvarkovém sádle – a je to! Můžete ji ještě osolit a opepřit, anebo osladit. Pučálka prý odhání jarní únavu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit