0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pražená cizrna z trouby

Pražená cizrna z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pražená cizrna z trouby

4.6 / 5. Počet hodnocení: 37
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2920 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 404 g
Tuky 56 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete si pochutnat na něčem novém? Zkuste praženou cizrnu z trouby! Je nenápadná, ale návyková a prudce jedlá.

Suroviny

cizrna 800 g
scezená a propláchnutá
olej 2 ČL
garam masala 1 ČL
sůl 1 ČL
pepř ½ ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Cizrnu nechte okapat a pak osušte papírovou utěrkou. V misce ji smíchejte s olejem, kořením a solí. Cílem je, aby se cizrna rovnoměrně obalila. Cizrnu nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.

2

Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Kontrolujte raději už od 35. minuty, aby neztvrdla na kámen, měla by být tak akorát křupavá na povrchu a uvnitř trochu měkká. Po vytažení z trouby ještě trochu dojde. Podávejte zatepla nebo vychladlou. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě či v papírovém sáčku. 

KLÍČENÁ VERZE

  • CIZRNA Sušenou cizrnu namočte přes noc do trojnásobného objemu vody, aby nabobtnala. Pak sceďte, propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou (pokud možno přeberte a vyřaďte tmavá, nenabobtnalá semena) a nasypte do zavařovací sklenice. Nezavírejte ji, aby proudil vzduch, proplachujte v cedníku každých 6–8 hodin. Nejpozději třetí den by se měly objevit klíčky. Naklíčenou cizrnu opět propláchněte a osušte papírovými utěrkami. Dále postupujte obdobně, jako je uvedeno v receptu výše.
  • PUČÁLKA Naklíčený hrách (postupujte jako u cizrny vlevo) propláchněte, opečte na oleji nebo na vyškvařené slanině, popřípadě na škvarkovém sádle – a je to! Můžete ji ještě osolit a opepřit, anebo osladit. Pučálka prý odhání jarní únavu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč