Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pražená cizrna z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 67
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2920 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 404 g
Tuky 56 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete si pochutnat na něčem novém? Zkuste praženou cizrnu z trouby! Je nenápadná, ale návyková a prudce jedlá. Křupavá pečená cizrna hravě nahradí brambůrky nebo jiné oblíbené chroupání u televize. Ale také ji můžete použít jako alternativu za krutony do polévky. Recept je až neuvěřitelně jednoduchý a koření obměňujte podle chuti a domácích zásob.

Související recepty

Suroviny

cizrna 2 konzervy
(800 g) scezená a propláchnutá
olej 2 ČL
garam masala 1 ČL
sůl 1 ČL
pepř ½ ČL
nebo 1 lžička kurkumy + 1 lžička kajenského pepře nebo pálivé papriky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Cizrnu nechte okapat a pak osušte papírovou utěrkou. V misce ji smíchejte s olejem, kořením a solí. Cílem je, aby se cizrna rovnoměrně obalila. Cizrnu nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.

2

Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Kontrolujte raději už od 35. minuty, aby neztvrdla na kámen, měla by být tak akorát křupavá na povrchu a uvnitř trochu měkká. Po vytažení z trouby ještě trochu dojde. Podávejte zatepla nebo vychladlou. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě či v papírovém sáčku. 

KLÍČENÁ VERZE

  • CIZRNA Sušenou cizrnu namočte přes noc do trojnásobného objemu vody, aby nabobtnala. Pak sceďte, propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou (pokud možno přeberte a vyřaďte tmavá, nenabobtnalá semena) a nasypte do zavařovací sklenice. Nezavírejte ji, aby proudil vzduch, proplachujte v cedníku každých 6–8 hodin. Nejpozději třetí den by se měly objevit klíčky. Naklíčenou cizrnu opět propláchněte a osušte papírovými utěrkami. Dále postupujte obdobně, jako je uvedeno v receptu výše.
  • PUČÁLKA Naklíčený hrách (postupujte jako u cizrny výše) propláchněte, opečte na oleji nebo na vyškvařené slanině, popřípadě na škvarkovém sádle – a je to! Můžete ji ještě osolit a opepřit, anebo osladit. Pučálka prý odhání jarní únavu. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín