Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Prejt s lepenicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2316 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 254 g
Tuky 100 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lepenice neboli žvanda je při masopustním hodování nutností. V tomto staročeském jídle podávaném k jitrnicím, jelitům či prejtu nesmí chybět zelí, brambory a sádlo. Někdo do ní přidává škvarky či slaninu.

Suroviny

zelí kysané 400 g
uvařené doměkka
sůl
kmín 1 špetka
jedna pokrájená nadrobno, druhá na kolečka
prejt 500 g
majoránka (čerstvá)
na ozdobu

Postup

1

Oloupané a pokrájené brambory uvařte ve vodě s kmínem a solí doměkka. Mezitím si na lžíci sádla osmahněte najemno pokrájenou cibuli. Brambory sceďte, v hrnci rozšťouchejte, přidejte osmahnutou cibulku se sádlem a zelí.

2

Osmahněte na sádle i kolečka cibule. Ohřejte prejt. Servírujte společně, ozdobené majoránkou a opečenými kroužky cibule.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...