0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Prejt s lepenicí

Prejt s lepenicí

1.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2308 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 254 g
Tuky 100 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lepenice neboli žvanda je při masopustním hodování nutností. V tomto staročeském jídle podávaném k jitrnicím, jelitům či prejtu nesmí chybět zelí, brambory a sádlo. Někdo do ní přidává škvarky či slaninu.

Suroviny

zelí kysané 400 g
uvařené doměkka
brambory 1 kg
oloupané, pokrájené
sůl
kmín
sádlo 2 PL
cibule 2 ks
jedna pokrájená nadrobno, druhá na kolečka
prejt 500 g
jelítkový
majoránka (drhnutá)
na ozdobu

1 Brambory uvařte ve vodě s kmínem a solí doměkka. Mezitím si na lžíci sádla osmahněte najemno pokrájenou cibuli. Brambory sceďte, v hrnci rozšťouchejte, přidejte osmahnutou cibulku se sádlem a zelí.

2 Osmahněte na sádle i kolečka cibule. Ohřejte prejt. Servírujte společně, ozdobené majoránkou a opečenými kroužky cibule.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit