Lepenice neboli žvanda je při masopustním hodování nutností. V tomto staročeském jídle podávaném k jitrnicím, jelitům či prejtu nesmí chybět zelí, brambory a sádlo. Někdo do ní přidává škvarky či slaninu.
Suroviny
zelí kysané
400
g
uvařené doměkka
brambory
1
kg
oloupané, pokrájené
sůl
kmín
sádlo
2
PL
cibule
2
ks
jedna pokrájená nadrobno, druhá na kolečka
prejt
500
g
jelítkový
majoránka (drhnutá)
na ozdobu
Postup
1
Brambory uvařte ve vodě s kmínem a solí doměkka. Mezitím si na lžíci sádla osmahněte najemno pokrájenou cibuli. Brambory sceďte, v hrnci rozšťouchejte, přidejte osmahnutou cibulku se sádlem a zelí.
2
Osmahněte na sádle i kolečka cibule. Ohřejte prejt. Servírujte společně, ozdobené majoránkou a opečenými kroužky cibule.