0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Prejt s lepenicí

Prejt s lepenicí

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2308 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 254 g
Tuky 100 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lepenice neboli žvanda je při masopustním hodování nutností. V tomto staročeském jídle podávaném k jitrnicím, jelitům či prejtu nesmí chybět zelí, brambory a sádlo. Někdo do ní přidává škvarky či slaninu.

Suroviny

zelí kysané 400 g
uvařené doměkka
brambory 1 kg
oloupané, pokrájené
sůl
kmín
sádlo 2 PL
cibule 2 ks
jedna pokrájená nadrobno, druhá na kolečka
prejt 500 g
jelítkový
majoránka (drhnutá)
na ozdobu

Postup

1

Brambory uvařte ve vodě s kmínem a solí doměkka. Mezitím si na lžíci sádla osmahněte najemno pokrájenou cibuli. Brambory sceďte, v hrnci rozšťouchejte, přidejte osmahnutou cibulku se sádlem a zelí.

2

Osmahněte na sádle i kolečka cibule. Ohřejte prejt. Servírujte společně, ozdobené majoránkou a opečenými kroužky cibule.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč