Provensálská polévka

Provensálská polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 723 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 119 g
Tuky 0 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuchyně slunné Provence je proslulá skvělými zeleninovými jídly. Tuto polévku si jistě doma uvaříte opakovaně.

Suroviny

lilek 1 ks
cuketa 2 ks
střední
paprika červená 1 ks
rajčata 250 g
masitá
olivový olej
šalotka 4 ks
česnek 4 stroužky
oregano snítka
bazalka snítka
+ na ozdobu
vývar kuřecí 1 l
citronová štáva
podle chuti

Jeden lilek na kostičky řádně posolte, nechte vypotit, propláchněte a osušte. Na kostičky nakrájejte i 2 střední cukety, 1 červenou papriku a 250 g masitých rajčat. V hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět 4 šalotky, najemno pokrájené, a 4 stroužky česneku, na plátky. Pak přidejte i veškerou zeleninu a za stálého míchání opékejte. Přihoďte snítku čerstvého oregana a bazalky, přilijte litr drůbežího vývaru a vařte 25 minut. Polovinu polévky rozmixujte, znovu spojte, přikyselte citronovou šťávou a ozdobte oreganem.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit