Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pruhované skleničky s čokoládou a mátou

Čokoláda a máta – někdo tuhle kombinaci miluje, někdo zase nesnáší. Pokud jste v prvním táboře, mátou nešetřete, pokud v tom druhém, jednoduše ji vynechte.

Vydání: 2021/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
P
Pohár

Ingredience

    NA VRSTVY Z BÍLÉ ČOKOLÁDY A MÁTY

    • 100 g bílé čokolády, nasekané nadrobno
    • 100 g smetany ke šlehání + další k podávání (nemusí být)
    • 3/4 lžičky mátového extraktu
    • pár kapek zeleného potravinářského barviva

    NA VRSTVY Z ČOKOLÁDOVÉ PĚNY

    • 100 g tmavé čokolády (65–70 % kakaa), nasekané
    • 3 lžíce mléka
    • 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 60 g krupicového cukru
    • 200 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Začněte přípravou vrstvy s mátou. Bílou čokoládu dejte do misky, smetanu vlijte do rendlíčku, přiveďte těsně pod bod varu a přilijte k čokoládě. Nechte chvíli stát a poté míchejte, aby se všechna čokoláda rozpustila a obě suroviny spojily do hladkého krému. Vmíchejte mátový extrakt a barvivo a dejte stranou – nechte na lince stát zhruba 30 minut, aby směs zchladla.

2 Na čokoládovou pěnu dejte tmavou čokoládu do žáruvzdorné misky a nechte ji za občasného míchání rozpustit nad vodní lázní. Přilijte mléko a vymíchejte hladký krém. Dejte stranou a nechte lehce zchladnout. Bílky vyšlehejte, jen aby byly napěněné, přisypte cukr a vyšlehejte do měkkých špiček. V jiné misce vyšlehejte smetanu také do měkkých špiček. Žloutky vmíchejte do rozpuštěné čokolády a poté po částech zapracujte šlehačku a bílky.

3 Na servírování vlijte na dno 6 skleniček o objemu zhruba 200 ml cca 1/3 mátového krému a skleničkami zakružte, ať se krém dostane trochu výš, než je jeho přirozená hladina. Skleničky dejte na 10 minut do mrazáku, aby krém zatuhl. Pak do skleniček rozdělte zhruba polovinu čokoládové pěny a pěkně ji uhlaďte. Dejte opět na chvíli do mrazáku a zopakujte se zbylým krémem a pěnou tak, aby poslední vrstva byla z mátového krému.

4 Hotové skleničky nechte před servírováním pár hodin v lednici vychladit. Podávejte je jen tak nebo ozdobené ušlehanou smetanou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medovník

Svařákové bábovičky s lesním ovocem

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys

Lotuskový cheesecake

Vánoční semifreddo

Přidat komentář