Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pytt i panna (švédský miš-maš)
Pytt i panna (švédský miš-maš)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pytt i panna (švédský miš-maš)

4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3349 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 167 g
Tuky 240 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švédové povýšili zbytkové jídlo na jeden z pilířů národní kuchyně. Kouzlo ‚kousků z pánve‘ je v tom, že použijte to, co zrovna máte a nakrájíte to na malé kostičky. Zbylé maso, uzeniny, unavenou zeleninu (nejen kořenovou), postarší brambory (nebo vařené ze včera – ty přidejte do pánve později). K tomu vymetete ledničku od zbytků nakládané zeleniny. Pytt i panna snese všechno: recept proto berte jako orientační.

Suroviny

na kostičky
nakrájené na špalíky
rostlinný olej
podle potřeby
na drobné kostičky
malé, nadrobno
mrkev 3 ks
na kostičky
celer ¼ ks
malá bulva, na kostičky
pár růžiček, podle velikosti nakrájené
tymián 2 snítky
lístky otrhané
vejce 4 ks
petrželka
hladkolistá (není nutné)
Na dresink
hořčice plnotučná 1 ČL
vinný ocet bílý ½ PL
olivový olej panenský 2,5 PL
nebo zastudena lisovaný řepkový
bylinky
nasekané, na posypání (my použili hladkolistou petrželku)

Postup

1

Rozehřejte velkou pánev, vložte do ní slaninu a pomalu opékejte, až pustí tuk. Pak opečte párky, vyjměte a nechte zatím stranou. Pokud chcete, můžete i párky nakrájet na kolečka a ponechat je celou dobu v pánvi.

2

Je-li to potřeba, přilijte do pánve trochu oleje. Vsypte zeleninu a tymián. Míchejte a opékejte společně asi 20 minut, nebo až zelenina změkne a zezlátne. Pokud je zelenina stále tvrdá, podlijte pár lžícemi vody a nechte ji odpařit. Vraťte do pánve párky.

3

Ve vedlejší pánvi na troše oleje připravte volská oka.

4

Prošlehejte přísady na dresink. Hotový dresink vlijte k zelenině a promíchejte. Podávejte s vejci a nakládanou zeleninou, posypané lístky petrželky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín