Švédové povýšili zbytkové jídlo na jeden z pilířů národní kuchyně. Kouzlo ‚kousků z pánve‘ je v tom, že použijte to, co zrovna máte a nakrájíte to na malé kostičky. Zbylé maso, uzeniny, unavenou zeleninu (nejen kořenovou), postarší brambory (nebo vařené ze včera – ty přidejte do pánve později). K tomu vymetete ledničku od zbytků nakládané zeleniny. Pytt i panna snese všechno: recept proto berte jako orientační.
Suroviny
Postup
Rozehřejte velkou pánev, vložte do ní slaninu a pomalu opékejte, až pustí tuk. Pak opečte párky, vyjměte a nechte zatím stranou. Pokud chcete, můžete i párky nakrájet na kolečka a ponechat je celou dobu v pánvi.
Je-li to potřeba, přilijte do pánve trochu oleje. Vsypte zeleninu a tymián. Míchejte a opékejte společně asi 20 minut, nebo až zelenina změkne a zezlátne. Pokud je zelenina stále tvrdá, podlijte pár lžícemi vody a nechte ji odpařit. Vraťte do pánve párky.
Ve vedlejší pánvi na troše oleje připravte volská oka.
Prošlehejte přísady na dresink. Hotový dresink vlijte k zelenině a promíchejte. Podávejte s vejci a nakládanou zeleninou, posypané lístky petrželky.