0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2388 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 143 g
Tuky 140 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční švýcarský recept, v němž se prohřívají celé kusy sýra a pak se z nich odškrabují (raclette = škrabka) natavené vrstvy, jsme přizpůsobili domácím podmínkám.

Suroviny

brambory 750 g
pěkné, nové, důkladně vydrhnuté
raclette 500 g
pepř
čerstvě mletý a sůl
koření
dle chuti ( my jsme si dali růžový pepř a lístky tymiánu)
cibule nakládaná
kukuřičky a okurky a dle chuti

Postup

1

Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka (cca 20 minut), popřípadě upečte v troubě. Podle chuti a potřeby je poté buď oloupejte, nebo ne. Nechte je však ohřívat na vrchní desce ,rakletovače‘ nebo jinde v teple.

2

V pánvičkách rakletovače nechte roztavit plátky sýra (půjde to i na pánvi, ohnivzdorném talíři nebo v zapékací misce v zahřáté troubě – v tom případě i rovnou na bramborách).

3

Brambory pak buď rozkrájejte a na nahřátých talířích přelijte sýrem, nebo smáčejte v pánvičkách. Podle chuti si každý může dosolit, dopepřit či jinak dokořenit a zakousnout nakládanou cibulku, okurčičku a podobně.

Související články

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů
  • Tipy a triky

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette...
Jak na to: domácí sýr
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí sýr

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit