Krémová polévka s jemnými nočky pohladí po duši.
Suroviny
Postup
Rozehřejte olivový olej na středním plameni a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer, až cibule změkne a zelenina se rozvoní.
Přidejte česnek, cukr, ocet a společně vařte zhruba 2 minuty. Pak přisypte nasekaná rajčata a zalijte vývarem, osolte, opepřete a společně vařte 15–20 minut, až budou zelenina a rajčata zcela měkké.
Rozmixujte a propasírujte přes sítko. Vraťte na plotnu a udržujte teplé.
V menším hrnci dejte vařit osolenou vodu. Na nočky smíchejte v míse ricottu, parmazán, mouku, vejce a petrželku. Mírně osolte (parmazán je slaný sám o sobě) a spojte v těsto.
Pomocí lžičky vytvarujte malé nočky a postupně je vkládejte do vroucí vody, hotovou dávku vylovte děrovanou lžící. Podle velikosti se nočky uvaří za 2–5 minut.
Do polévky vložte hotové nočky, pokapejte trochou oleje, posypte čerstvě mletým pepřem a lístky bazalky.