Rajčatová polévka s nočky

Rajčatová polévka s nočky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2032 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 189 g
Tuky 83 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová polévka s jemnými nočky pohladí po duši. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ další k podávání
cibule 1 ks
malá, nadrobno
mrkev 1 ks
malá, nadrobno
řapíkatý celer 2
nakrájené nadrobno
česnek 4 stroužky
drcené
hnědý cukr 2 PL
vinný ocet bílý 2 PL
červený
rajčata 800 g
nakrájených na kousky
vývar zeleninový 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka
lístky, na ozdobení
NA NOČKY
ricotta 125 g
parmazán 100 g
strouhaný
mouka pšeničná hladká 80 g
vejce 1 ks
sůl
petrželka 1 hrst
malá, jemně nasekaná

1 Rozehřejte olivový olej na středním plameni a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer, až cibule změkne a zelenina se rozvoní. Přidejte česnek, cukr, ocet a společně vařte zhruba 2 minuty. Pak přisypte nasekaná rajčata a zalijte vývarem, osolte, opepřete a společně vařte 15–20 minut, až budou zelenina a rajčata zcela měkké. Rozmixujte a propasírujte přes sítko. Vraťte na plotnu a udržujte teplé.

2 V menším hrnci dejte vařit osolenou vodu. Na nočky smíchejte v míse ricottu, parmazán, mouku, vejce a petrželku. Mírně osolte (parmazán je slaný sám o sobě) a spojte v těsto. Pomocí lžičky vytvarujte malé nočky a postupně je vkládejte do vroucí vody, hotovou dávku vylovte děrovanou lžící. Podle velikosti se nočky uvaří za 2–5 minut. Do polévky vložte hotové nočky, pokapejte trochou oleje, posypte čerstvě mletým pepřem a lístky bazalky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit