Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Objevili jsme rychlou přípravu masa v jedné z kuchařek výtvarnice Kamily Skopové.

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Omáčka Česká

Ingredience

    NA ROSTBÍF

    • 400g hovězího roštěnce steakového typu
    • 1 litr hovězího vývaru (můžete použít i kvalitní bujon)
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA OMÁČKU

    • 3 lžíce másla
    • 1 velká cibule, nakrájená najemno
    • 200 g dobrého rajčatového protlaku
    • 3 lžíce hladké mouky
    • cca 700 ml hovězího vývaru (my jsme použili ten z rostbífu)
    • koření: 1/2 lžičky mleté skořice, 1 bobkový list, po 5 kuličkách nového koření a černého pepře
    • sůl
    • 50 g perníku na strouhání (nemusí být)
    • krupicový cukr na dochucení
    • citronová šťáva na dochucení

    K PODÁVÁNÍ

    • 4 porce uvařených krátkých těstovin (my jsme kvůli tradici zvolili kolínka)
    • 4 lžíce zakysané smetany (nemusí být)

Příprava jídla

1 Začněte rostbífem. Maso rozdělte napůl, zformujte ho do dvou co nejdokonalejších krychliček a napevno svažte kuchyňským provázkem tak, jako byste vázali dárkové balíčky, aby dobře drželo pohromadě. Doprostřed přivažte očko z provázku, abyste mohli maso navléct na vařečku, pohodlně ho ponořit hluboko tak akorát, vařit zavěšené na vařečce položené přes hrnec a na závěr vylovit. V hrnci přiveďte k varu vývar a osolte ho. Změřte hranu masové krychličky a na každý naměřený centimetr vařte ponořené maso minutu – krychlička o velikosti 5 x 5 x 5 cm se tedy bude vařit 5 minut. Dáváte-li přednost méně růžovému masu, připočtěte k naměřenému ještě alespoň 2 minuty. Bločky masa se nesmějí dotýkat dna ani stěn nádoby, v níž se vaří. Potom maso vylovte, na 10–15 minut zakryjte alobalem a nechte vychladnout.

Připravte omáčku. Na másle opečte cibuli do změknutí, přisypte mouku a chvíli ji restujte. Přidejte protlak, nechte ho trochu opéct a pak vše za stálého míchání zalijte mírně zchladlým vývarem. Přidejte všechno koření, osolte a nechte nezakryté provařit na mírném plameni do zhoustnutí, bude to trvat asi 15 minut. Potom z omáčky vylovte koření a můžete, ale nemusíte ji ještě rozředit vývarem a/nebo rozmixovat. Dolaďte chuť solí, cukrem, citronovou šťávou, a chcete-li, i strouhaným perníkem, který ještě nechte lehce provařit.

3 Maso zbavte provázků a nakrájejte na plátky, osolte je a opepřete. Podávejte s omáčkou promíchanou s čerstvě uvařenými kolínky a můžete doplnit lžící zakysané smetany na zjemnění.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátová polévka se sázeným vejcem a rukolou

Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Rýžový nákyp

Přidat komentář