Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5075 kcal
Bílkoviny 267 g
Sacharidy 585 g
Tuky 171 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Objevili jsme rychlou přípravu masa v jedné z kuchařek výtvarnice Kamily Skopové.

Suroviny

Na rostbíf
steakového typu
vývar hovězí 1 l
můžete použít i kvalitní bujon
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
najemno
vývar hovězí 700 ml
my jsme použili ten z rostbífu
skořice ½ ČL
mletá
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
sůl
perník 50 g
na strouhání, lze vynechat
na dochucení
na dochucení
K podávání
těstoviny 4 porce
uvařené, krátké (my použili kolínka)
nemusí být

Postup

1

Začněte rostbífem. Maso rozdělte napůl, zformujte ho do dvou co nejdokonalejších krychliček a napevno svažte kuchyňským provázkem tak, jako byste vázali dárkové balíčky, aby dobře drželo pohromadě. Doprostřed přivažte očko z provázku, abyste mohli maso navléct na vařečku, pohodlně ho ponořit hluboko tak akorát, vařit zavěšené na vařečce položené přes hrnec a na závěr vylovit.

2

V hrnci přiveďte k varu vývar a osolte ho. Změřte hranu masové krychličky a na každý naměřený centimetr vařte ponořené maso minutu – krychlička o velikosti 5 x 5 x 5 cm se tedy bude vařit 5 minut. Dáváte-li přednost méně růžovému masu, připočtěte k naměřenému ještě alespoň 2 minuty. Bločky masa se nesmějí dotýkat dna ani stěn nádoby, v níž se vaří.

3

=Potom maso vylovte, na 10–15 minut zakryjte alobalem a nechte vychladnout.

4

Připravte omáčku. Na másle opečte cibuli do změknutí, přisypte mouku a chvíli ji restujte. Přidejte protlak, nechte ho trochu opéct a pak vše za stálého míchání zalijte mírně zchladlým vývarem.

5

Přidejte všechno koření, osolte a nechte nezakryté provařit na mírném plameni do zhoustnutí, bude to trvat asi 15 minut.

6

Potom z omáčky vylovte koření a můžete, ale nemusíte ji ještě rozředit vývarem a/nebo rozmixovat. Dolaďte chuť solí, cukrem, citronovou šťávou, a chcete-li, i strouhaným perníkem, který ještě nechte lehce provařit.

7

Maso zbavte provázků a nakrájejte na plátky, osolte je a opepřete. Podávejte s omáčkou promíchanou s čerstvě uvařenými kolínky a můžete doplnit lžící zakysané smetany na zjemnění.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč