Rajská omáčka s masem z vývaru

Rajská omáčka s masem z vývaru

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3245 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 476 g
Tuky 65 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská rajská jako od babičky!

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
menší, nakrájené na kousky
mrkev 1 ks
velká, (či 2 malé), nakrájené na kousky
celer
nakrájeného na kousky
petržel 2 ks
malá, nakrájené na kousky
rajčatový protlak 2 PL
dobrého (my jsme použili italský doppio concentrato)
0.25
skořice mletá
pepř mletý 3
nové koření 1 kulička
bouquet garni
bobkový list 1 ks
malý
tymián 3
(svázané kuchyňským provázkem)
citronová kůra
mouka pšeničná hladká 1 PL
ocet
(bílý vinný nebo jablečný)
vývar 1 l
hovězího či zeleninového
krupicový cukr 1 PL
rajčata 4 ks
zralá, nakrájená
víno červené 60 ml
dobrého
citron 0.5 ks
šťáva
uvařené maso z vývaru k podávání

1 V rendlíku opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty, potom přidejte protlak, opečte ho a pak přidejte i koření, bouquet garni a kůru z citronu; opečte dozlatova.

2 Pak zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, rajčata, víno i citronovou šťávu. Asi 1 hodinu zvolna vařte. Pak vyjměte bouquet garni a citronovou kůru. Omáčku propasírujte přes síto a v případě potřeby ještě rozmixujte, podle chuti dolaďte a podávejte s masem z vývaru.

NĚCO NAVÍC
K rajské omáčce můžete podávat houskové knedlíky, těstoviny (třeba domácí nudle – viz recept na polévku) nebo rýži.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit