Rajské šťávě dá gomasio úplně jiný chuťový rozměr.
Suroviny
rajče
400
g
celer
50
g
krémový sýr
2
PL
lučina, buko, almete
rajčatový protlak
1
PL
vývar zeleninový
100
ml
2
PL
gomasia neboli sezamová sůl (viz Něco navíc)
bazalka
1
svazek
čerstvá
1 Rajčatům nařízněte do kříže slupku a přelijte je vroucí vodou. Po jedné minutě je vhoďte do studené vody. Až vychladnou, oloupejte je.
2 Rajčata, pokrájený celer, sýr, protlak, vývar a sezamovou sůl rozmixujte dohladka. Posypte bazalkou.
NĚCO NAVÍC
Gomasio je směs semínek, nejčastěji sezamových, a soli. Seženete ji v prodejnách se zdravou výživou. Můžete si je ale vyrobit i sami: 4 lžíce semínek opražte na pánvi, přidejte lžičku soli, promíchejte a nechte vychladnout. Pak směs rozmixujte, umelte v mlýnku nebo podrťte v hmoždíři.