Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rambulice
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do dvou hodin Velmi snadné pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 585 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 82 g
Tuky 23 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rambulice je ovocná polévka, kdysi oblíbená v Podkrkonoší a v oblastech, kde žilo více německého obyvatelstva. V sezoně se připravovala z čerstvého ovoce, v zimě také ze sušeného. Nás napadlo upéct k ní kulatky. A věřte, byl to geniální nápad!

Suroviny

jablko 250 g
oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na kousky
větší, oloupaná, zbavená jádřince, nakrájená na kousky
mohou být i mražené nebo okapané z kompotu, vypeckované a rozpůlené
voda 1 l
nebo méně, dle potřeby
sůl 1 špetka
podle chuti
+ na ozdobení (nemusí být)
sušená jablka
na ozdobení
lze nahradit mátou, na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Ovoce nasypte do hrnce, zalijte vodou, osolte špetkou soli a rozvařte doměkka, potrvá to nejméně 30 minut.

2

Ovoce i s tekutinou nechte trochu zchladnout, pak opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a oslaďte podle chuti. Rozdělte do talířů a do každé porce ledabyle vmíchejte trochu zakysané smetany, aby vzniklo mramorování.

3

Podávejte ozdobené křížalami či v troubě usušeným jiným ovocem, můžete doplnit nočkem či kopečkem další zakysané smetany a případně i bylinkou.

NĚCO NAVÍC

Původně se polévka pochopitelně nemixovala, ale po rozvaření ovoce zahušťovala moukou, později škrobem. V tomhle ohledu jsme ji přizpůsobili moderní době. Zakysaná smetana se dříve vmíchávala naráz do celé várky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín