Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ravioly
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5813 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 413 g
Tuky 337 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněné těstoviny ravioly patří k základním položkám italské kuchyně. Vypadají pracně, ale zvládnete je snadno – to platí i o těstu. U náplně pak klidně zapojte vlastní fantazii!

Související recepty

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hrubá 500 g
nejlépe italské „semola di grano duro“
vejce 3 ks
voda 150 ml
sůl ½ ČL
Na náplň
cibule 100 g
losos 550 g
nakrájený
bazalka hrst
čerstvá, nasekaná
sůl
pepř bílý
mletý
Na omáčku
olivový olej 100 ml
nakrájené
česnek 3 stroužky
nakrájené
pokrájených
vývar kuřecí 150 ml
prohnětené s 30 g hladké mouky
bazalka
čerstvá
sůl
K podávání
bazalka
4-6 snítek
sušená rajčata hrst

Postup

1

Začněte těstem: mouku se solí vsypte do mísy a utvořte důlek, abyste měli kam vyklopit vejce. Jedno si nechte stranou na pozdější potírání těsta, zbylá dvě vyklepněte do důlku; předtím se ale raději přesvědčte přivoněním, že jsou vajíčka čerstvá.

2

K mouce přilijte ještě vodu a začněte zpracovávat těsto. Dejte jako profesionální kuchaři přednost vlastním rukám. Těsto tak prohnětete stejnoměrněji a daleko líp poznáte, jestli není třeba přidat trochu mouky, nebo naopak tekutiny. Pružné těsto vytvarujte do koule a nechte odpočinout.

3

Pusťte se do přípravy náplně: zpěňte máslo, vsypte pokrájenou cibuli a smažte několik minut, až se začne lehce barvit. Vlijte víno a nechte odpařit tekutinu. Přidejte kousky lososa, sůl a pepř a stejnoměrně osmahněte. Zalijte smetanou; promíchávejte a vařte, aby směs zhoustla. Vmíchejte bazalku.

4

Těsto rozdělte na dvě části. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto tence rozválejte, abyste získali dvě přibližně stejně velké placky. Válejte od středu těsta k okrajům a nebojte se přitlačit – když ukážete těstu sílu, bude vás poslouchat!

5

Na jeden plát těsta klaďte lžicí hromádky náplně (měla by být povařená hodně dohusta, pak se nebude roztékat). Prostor mezi jednotlivými kopečky důkladně potřete zbývajícím rozšlehaným vejcem; stane se ‚lepidlem, které udrží balíčky během vaření pohromadě.

6

Do velkého hrnce dejte vařit vodu; mírně ji osolte. Druhý plát těsta přehoďte přes hromádky náplně a s citem přitiskněte na rovné plochy. Pomocí rádýlka nebo příborového nože teď vykrajujte čtverečky s náplní – ravioly. Odkrojky těsta můžete znovu zpracovat a naplnit.

7

Ravioly vhazujte do vroucí vody; když vyplavou, jsou hotové. Teď už jen omáčka: na oleji osmahněte cibuli a česnek, podlijte vínem a nechte odpařit. Vsypte žampiony, osmahněte, podlijte vývarem, čtvrt hodiny povařte a zahustěte máslem. Podávejte s raviolami, bazalkou a sušenými rajčaty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

17.06.2009 17:32
Netušíte někdo, jaká jiná náplň by se dala udělat?
03.10.2007 08:09
Recept se nachází v č. 3/07, str. 66

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...