Plněné těstoviny ravioly patří k základním položkám italské kuchyně. Vypadají pracně, ale zvládnete je snadno – to platí i o těstu. U náplně pak klidně zapojte vlastní fantazii!
Suroviny
1 Začněte těstem: mouku se solí vsypte do mísy a utvořte důlek, abyste měli kam vyklopit vejce. Jedno si nechte stranou na pozdější potírání těsta, zbylá dvě vyklepněte do důlku; předtím se ale raději přesvědčte přivoněním, že jsou vajíčka čerstvá.
2 K mouce přilijte ještě vodu a začněte zpracovávat těsto. Dejte jako profesionální kuchaři přednost vlastním rukám. Těsto tak prohnětete stejnoměrněji a daleko líp poznáte, jestli není třeba přidat trochu mouky, nebo naopak tekutiny. Pružné těsto vytvarujte do koule a nechte odpočinout.
3 Pusťte se do přípravy náplně: zpěňte máslo, vsypte pokrájenou cibuli a smažte několik minut, až se začne lehce barvit. Vlijte víno a nechte odpařit tekutinu. Přidejte kousky lososa, sůl a pepř a stejnoměrně osmahněte. Zalijte smetanou; promíchávejte a vařte, aby směs zhoustla. Vmíchejte bazalku.
4 Těsto rozdělte na dvě části. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto tence rozválejte, abyste získali dvě přibližně stejně velké placky. Válejte od středu těsta k okrajům a nebojte se přitlačit – když ukážete těstu sílu, bude vás poslouchat!
5 Na jeden plát těsta klaďte lžicí hromádky náplně (měla by být povařená hodně dohusta, pak se nebude roztékat). Prostor mezi jednotlivými kopečky důkladně potřete zbývajícím rozšlehaným vejcem; stane se ‚lepidlem‘, které udrží balíčky během vaření pohromadě.
6 Do velkého hrnce dejte vařit vodu; mírně ji osolte. Druhý plát těsta přehoďte přes hromádky náplně a s citem přitiskněte na rovné plochy. Pomocí rádýlka nebo příborového nože teď vykrajujte čtverečky s náplní – ravioly. Odkrojky těsta můžete znovu zpracovat a naplnit.
7 Ravioly vhazujte do vroucí vody; když vyplavou, jsou hotové. Teď už jen omáčka: na oleji osmahněte cibuli a česnek, podlijte vínem a nechte odpařit. Vsypte žampiony, osmahněte, podlijte vývarem, čtvrt hodiny povařte a zahustěte máslem. Podávejte s raviolami, bazalkou a sušenými rajčaty.
Komentáře
Anonym
03.10.2007 08:09
Apetit 3/07
Anonym
17.06.2009 17:32
náplň