Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ravioly se špenátem, hnědým máslem a šalvějí

Vyvalování těsta zvládnete i s válečkem, ale pokud máte doma strojek na těstoviny, je ten pravý čas jej vytáhnout!

Vydání: 2020/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
+ odpočinutí
PT20M
Vaření 0:20
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 300 g hladké mouky + na podsypání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 vejce
    • 4 žloutky (bílky zamrazte na později)

    NA NÁPLŇ

    • 200 g čerstvého špenátu
    • 200 g ricotty
    • 40 g strouhaného parmazánu + k podávání
    • kůra z 1/2 citronu, najemno nastrouhaná

    K PODÁVÁNÍ

    • 200 g másla
    • 8 lístků šalvěje

Příprava jídla

1 Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte 1 lžičku soli a uprostřed mouky udělejte důlek. Do něj vlijte celá vejce i žloutky a vidličkou začněte ze stran do středu přimíchávat mouku, postupně ji takto všechnu zapracujte. Jakmile už to vidličkou více nejde, začněte těsto zpracovávat rukama, pokud vám přijde moc suché, přidejte trochu vody, vždy jen lžičku, zapracujte ji a potom zvažte další. Těsto hněťte na pracovní ploše alespoň 10 minut! Pokud máte robota, nechte jej těsto zpracovat, ušetří vám spoustu práce. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu na lince (nebo až jeden den v lednici) odpočívat.

2 Připravte náplň. Rozehřejte velkou pánev, vhoďte na ni špenát a za častého míchání ho nechte zavadnout, pak z něj vymačkejte vodu a nasekejte jej najemno. Špenát dejte do misky a smíchejte s ricottou, parmazánem a citronovou kůrou.

Těsto rozdělte na poloviny. Každou nejdříve spodní hranou zápěstí stlačte do placky a projeďte strojkem na těstoviny na nejširší nastavení válců. Plát přeložte na třetiny a znovu projeďte strojkem na těstoviny, opět na nejširší nastavení válců. Postupně zmenšujte nastavení válců, skončete na předposledním stupni. Dlouhý tenký plát rozložte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a stejným postupem zpracujte i druhou polovinu těsta. Pokud strojek nemáte, těsto postupně rozvalujte na dva dlouhé tenké pláty válečkem.

4 Na jeden dlouhý plát těsta udělejte pomocí lžíce 8 hromádek náplně, mezi sebou by měly mít zhruba 8cm rozestupy. Okolí každé potřete vodou. Druhý plát těsta položte na těsto s náplní. Na každou náplň těsto jemně přitiskněte tak, aby v náplni nezbyly žádné vzduchové bubliny. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrojte ravioly a okolo náplně k sobě oba pláty těsta přitiskněte. V hrnci přiveďte k varu řádně osolenou vodu a ravioly v ní uvařte, stačí jim 3 minuty.

5 V pánvi rozehřejte máslo a nechte jej zezlátnout, mělo by vonět po oříškách. Přidejte šalvěj a usmažte ji.

6 Ravioly rozdělte na talíře, přelijte hnědým máslem, ozdobte šalvějovými chipsy, opepřete a posypte parmazánem.

Foto: Stuart Ovenden
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář