Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řecká musaka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 97
Do dvou hodin Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4391 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 231 g
Tuky 244 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„A vážně chcete vařit musaku? S tou je ale hrozně práce,“ varovala nás Martha Elefteriadu, když jsme ji zvali do redakční kuchyně. Práce to byla, ale výsledek předčil očekávání. Udělejte si ji s námi taky! Základem dokonalé řecké musaky jsou mleté maso, rajčata, lilky a bešamel

Suroviny

lilek 5 ks
ghí 2 PL
nebo směs mletého hovězího masa a mletého jehněčího masa
mletá
sůl
rostlinný olej
na opékání
NA BEŠAMEL
ghí 3 PL
mléko 750 ml
plnotučné
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
čedar 1 hrnek
nastrouhaný

Postup

řecká musaka - krok 1 - nasolení lilků
ZDROJ: Apetitonline.cz
1

Omyté lilky nakrájejte na zhruba 1cm plátky. Pořádně je osolte (nebojte se, sůl potom opláchnete) a dejte na síto vypotit asi na 30 minut.

 
řecká musaka - krok 2 - krájení brambor
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Brambory oloupejte, nakrájejte na 1cm plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pozor, nesmějí se rozvařit! Pak je slijte a odložte stranou.

 
řecká musaka - krok 3 - strouhání rajčat
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Rajčata rozpulte, zbavte tvrdé části u stopky a z řezné strany nastrouhejte nahrubo až do prázdné slupky. Oloupanou cibuli nastrouhejte nahrubo.

 
řecká musaka - krok 4 - rozpuštěné máslo
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Do pánve dejte trošku vody, cibuli a přepuštěné máslo. Zvolna opékejte, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Pak přidejte maso a promíchejte.

řecká musaka - krok 5 - přidání vína
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Směs zalijte vínem a přidejte rajčata a trošku vody, aby maso bylo téměř pod hladinou. Přidejte skořici, osolte a nechte zvolna bublat do odpaření vody.

řecká musaka - krok 5 - scezení nasolených lilků
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Lilky v sítu propláchněte studenou vodou, abyste je zbavili soli i šťávy, kterou pustily. Každý plátek pak důkladně osušte čistou papírovou utěrkou.

řecká musaka - krok 8 - opékání lilků
ZDROJ: Apetitonline.cz
7

Plátky lilků opékejte na pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran do světle hnědé barvy a opečené skládejte na tác nebo na mísu. Nechte vychladnout.

řecká musaka - krok 9 - příprava bešamelu
ZDROJ: Apetitonline.cz
8

Na bešamel rozpusťte ve větším rendlíku přepuštěné máslo (ghí), vsypte na něj mouku a míchejte ji, až začne zlátnout.

řecká musaka - krok 10 - přídání mléka do bešamelu
ZDROJ: Apetitonline.cz
9

Jíšku zalijte horkým mlékem a důkladně promíchejte, aby v bešamelu nebyly hrudky.

řecká musaka - krok 11 - bešamelová omáčka
ZDROJ: Apetitonline.cz
10

Do připraveného bešamelu hned zatepla zašlehejte žloutky a nastrouhaný sýr. Podle potřeby osolte a ochuťte špetkou muškátového oříšku.

řecká musaka - krok 12 - sníh z bílků
ZDROJ: Apetitonline.cz
11

Z bílků ušlehejte pevný sníh. Aby se vám opravdu povedl, musíte použít skutečně čistou a odmaštěnou mísu i metly.

řecká musaka - krok 13 - přídání sněhu z bílků do náplně
ZDROJ: Apetitonline.cz
12

Když je maso pěkně opečené a veškerá voda se už odpařila, opatrně k němu vmíchejte sníh z bílků. Troubu předehřejte na 160 °C.

řecká musaka - krok 14 - vrstvení musaky
ZDROJ: Apetitonline.cz
13

Na dno zapékací misky či pekáčku jako první rozprostřete polovinu opečených plátků lilku, na ně navrstvěte polovinu připraveného masa.

řecká musaka - krok 15 - vrstvení
ZDROJ: Apetitonline.cz
14

Pokračujte vrstvou z poloviny dávky brambor, následuje zbytek masa. Na ně rozložte zbylé plátky brambor a zakončete druhou polovinou opečených plátků lilku.

řecká musaka - krok 16 - zalití bešamelem
ZDROJ: Apetitonline.cz
15

Celou zapékací misku zalijte bešamelem a vložte do trouby na 45 minut. Za tu dobu se všechno krásně propeče a na musace se vytvoří zlatavá krustička.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...