Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Ricottový dort s dotekem kávy

Popis receptu: 

Lehký dort s dotekem čokolády a kávy.

Autor: Lucie Kusá
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12-14
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    korpus: 200 g kakaových sušenek, 50 g másla

    náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 50 g bílé čokolády, 1 lžíce instatní kávy, 50 g mléčné čokolády, 300 g ricotty, 10 g plátkové želatiny, 200 g zakysané smetany, 100 g moučkového cukru

Příprava jídla

Sušenky na korpus rozdrtíme najemno, přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Vmačkáme do dortové formy.

V kastrůlku přivedeme k varu 50 ml smetany ke šlehání, odstavíme a přidáme bílou čokoládu na krájenou na kousky a necháme rozpustit. Stejným způsobem rozpustíme i mléčnou čokoládu.

Ricottu smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a vyšlehanou zbylou smetanou. Želatinu namočíme do 80 ml studené vody a necháme 10 minut bobtnat. Poté ji zahřejeme téměř k bodu varu a horkou vlijeme do ricottové náplně a promícháme. Náplň rozdělíme na poloviny, do jedné vmícháme bílou čokoládu se smetanou a do druhé mléčnou čokoládu s kávou a smetanou.

Do středu dortové formy s korpusem lijeme střídavě světlou a tmavou náplň. Dort necháme přes noc ztuhnout v lednici.

Poté z dortu sejmeme formu a ozdobíme dle fantazie. Např. hoblinkami bílé a mléčné čokolády, sušenými jahodami a kávovými zrny.

Přidat komentář