Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s řapíkatým celerem a pancettou
Rizoto s řapíkatým celerem a pancettou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rizoto s řapíkatým celerem a pancettou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5079 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 458 g
Tuky 272 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rizoto s řapíkatým celerem a pancettou je jednoduchý recept z kuchařky Marcelly Hazan. Pocházela z gastronomicky bohatého regionu Emilia Romagna a její kuchařky jsou vlastně vzpomínkami na domácí italskou kuchyni.

Související recepty

Suroviny

řapíkatý celer 1 ks
(cca 400 g)
olivový olej extra panenský ¼ hrnku
na tenké plátky
na nudličky
nebo celá, pokrájená a včetně šťávy
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na rizoto
olivový olej 2 PL
jemně nasekaná
rýže kulatozrnná 400 g
na rizoto
suché
vývar zeleninový 1,5 l
lze nahradit i jiným vývarem (nebo množství dle potřeby)
máslo 120 g
studené, na kostičky
strouhaný, nebo jiný sýr parmazánového typu
sůl

Postup

1

Odřízněte listy z konců řapíků celeru a uschovejte na jindy. Řapíkatý celer rozdělte na jednotlivé řapíky, konce, které byly u spoje, seřízněte, omyjte, řapíky můžete i lehce oškrábat škrabkou na brambory, abyste jej zbavili vláken.

2

Poté řapíky nakrájejte našikmo na špalíčky asi 10 cm dlouhé.

3

Do pánve dejte olej a cibuli a opečte cibuli do zlatova.

4

Vsypte pancettu a opékejte, aby pustila tuk a byla opečená a průhledná.

5

Přidejte rajčata, celer, osolte, opepřete a promíchejte.

6

Zakryjte pokličkou a vařte 10–15 minut tak, aby byl celer na skus. Pokud se během vaření celeru tekutina v pánvi příliš vyvaří, dolijte trochu vody anebo šťávy z konzervovaných rajčat. Naopak, pokud je tekutiny v pánvi příliš, zvyšte plamen a tekutinu svařte.

7

Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou šalotku a opečte dosklovita.

8

Přidejte kulatozrnnou rýži a opékejte za občasného míchání, až rýže zesklovatí.

9

Přidejte víno a vařte, až většina tekutiny zmizí. Přilijte část horkého vývaru, stále míchejte a čekejte, až rýže vývar pojme. Vývar přilévejte postupně, aby rýže měla vždy čas tekutinu pojmout.

10

Když je rýže al dente, přidejte nakrájené máslo a vymíchejte do hladké konzistence. Posypte parmazánem a promíchejte.

11

Dle chuti dosolte. Rizoto podávejte s řapíkatým celerem.

KUCHAŘKOU Z NUTNOSTI : 

  • Marcella Hazan byla původně učitelka, vystudovala přírodní vědy a biologii a vaření se začala věnovat až poté, co se jako novomanželka přestěhovala do New Yorku. Najednou neměla nikoho, kdo doma dříve vařil, ani mámu, tátu, ani babičky.
  • Její první recepty byly kombinací italských kuchařek a vlastních vzpomínek. Brzy přišla na to, že vařit podle chuťové paměti je to nejlepší vodítko. Své recepty psala pro New York Times a následně vydala v kuchařce, díky které začal italskou kuchyni milovat a vařit celý svět – její rajčatová omáčka je doteď nepřekonaná v chuti i jednoduchosti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/3

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...