Rizoto s řapíkatým celerem a pancettou je jednoduchý recept z kuchařky Marcelly Hazan. Pocházela z gastronomicky bohatého regionu Emilia Romagna a její kuchařky jsou vlastně vzpomínkami na domácí italskou kuchyni.
Suroviny
Postup
Odřízněte listy z konců řapíků celeru a uschovejte na jindy. Řapíkatý celer rozdělte na jednotlivé řapíky, konce, které byly u spoje, seřízněte, omyjte, řapíky můžete i lehce oškrábat škrabkou na brambory, abyste jej zbavili vláken.
Poté řapíky nakrájejte našikmo na špalíčky asi 10 cm dlouhé.
Do pánve dejte olej a cibuli a opečte cibuli do zlatova.
Vsypte pancettu a opékejte, aby pustila tuk a byla opečená a průhledná.
Přidejte rajčata, celer, osolte, opepřete a promíchejte.
Zakryjte pokličkou a vařte 10–15 minut tak, aby byl celer na skus. Pokud se během vaření celeru tekutina v pánvi příliš vyvaří, dolijte trochu vody anebo šťávy z konzervovaných rajčat. Naopak, pokud je tekutiny v pánvi příliš, zvyšte plamen a tekutinu svařte.
Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou šalotku a opečte dosklovita.
Přidejte kulatozrnnou rýži a opékejte za občasného míchání, až rýže zesklovatí.
Přidejte víno a vařte, až většina tekutiny zmizí. Přilijte část horkého vývaru, stále míchejte a čekejte, až rýže vývar pojme. Vývar přilévejte postupně, aby rýže měla vždy čas tekutinu pojmout.
Když je rýže al dente, přidejte nakrájené máslo a vymíchejte do hladké konzistence. Posypte parmazánem a promíchejte.
Dle chuti dosolte. Rizoto podávejte s řapíkatým celerem.
KUCHAŘKOU Z NUTNOSTI :
- Marcella Hazan byla původně učitelka, vystudovala přírodní vědy a biologii a vaření se začala věnovat až poté, co se jako novomanželka přestěhovala do New Yorku. Najednou neměla nikoho, kdo doma dříve vařil, ani mámu, tátu, ani babičky.
- Její první recepty byly kombinací italských kuchařek a vlastních vzpomínek. Brzy přišla na to, že vařit podle chuťové paměti je to nejlepší vodítko. Své recepty psala pro New York Times a následně vydala v kuchařce, díky které začal italskou kuchyni milovat a vařit celý svět – její rajčatová omáčka je doteď nepřekonaná v chuti i jednoduchosti.