Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto se strouhankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 25 minut Snadné pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1630 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 264 g
Tuky 32 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémové rizoto s hráškem je ideální pro romantickou večeři ve dvou, ale také jako rychlá teplá večeře pro rodinu. Navíc křupavá strouhanka s mátou mu dodá pikantní a osvěžující šmrnc.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
+ na opékání strouhanky
malá, nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
drcený
rýže kulatozrnná 200 g
např. arborio
vývar zeleninový 600 ml
horký
mražený hrášek 300 g
strouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
chleba bílý 2 plátky
1-2 dny starého
červená, nastrouhaná najemno
nastrouhaná z 1 citronu
máta 1 hrst
čerstvá, nadrobno nakrájená, lze nahradit petrželkou

Postup

1

V hrnci na oleji opékejte 5 minut cibuli, pak přidejte česnek a vsypte rýži. Míchejte 1–2 minuty, až zesklovatí. Pak vlijte sběračku horkého zeleninového vývaru a míchejte, až se téměř vstřebá. Přilijte další naběračku a míchejte; tak pokračujte asi 20 minut, až je rýže al dente. Mezitím proplachujte v cedníku horkou vodou hrášek, aby rozmrzl. Nechte okapat a v míse rozmačkejte.

2

Rizoto odstavte, vmíchejte hrášek, parmazán, citronovou šťávu, osolte, opepřete. Nastrouhejte nahrubo chléb či bagetu. V pánvi na troše oleje opékejte chilli papričky, citronovou kůru a strouhanku asi 2 minuty dokřupava. Vypněte, vmíchejte nasekanou mátu či petrželku a směsí posypte rizoto.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/8

Apetit magazín