Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Roláda à la mrkvový dort

Roláda je vždycky efektní a tuhle koledníci ještě neochutnali! Je lehká, svěží a skrznaskrz jarní.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT15M
Pečení 0:15
Dort Americká

Ingredience

    • máslo na vymazání plechu
    • 3 vejce
    • 140 g krupicového cukru
    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 2 střední mrkve, nastrouhané najemno
    • 100 g hladké mouky, prosáté
    • špetka soli
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
    • 1/4 lžičky mletého kardamomu
    • moučkový cukr na poprášení

    NA KRÉM

    • 230 g krémového sýra
    • 85 g másla, změklého
    • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
    • 125 g moučkového cukru, prosátého
    • 1–2 lžičky citronové šťávy

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Menší plech (36 x 25 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem – část nechte mírně přesahovat, aby se vám potom roláda dobře motala.

2 V míse vyšlehejte vejce a cukr do pěny. Pak zašlehejte olej a vmíchejte nastrouhané mrkve – pokud jsou příliš mokré, vymačkejte z nich předem šťávu. V další míse rozmíchejte metličkou mouku, sůl, kypřicí prášek do pečiva, koření a postupně vmíchejte do těsta.

3 Těsto rovnoměrně rozetřete na plech stěrkou tak, aby všude byla stejně silná vrstva. Dejte do vyhřáté trouby a pečte 10–15 minut (čas pečení upravte podle vaší trouby.) Upečené těsto by mělo být pružné.

Zatímco se roláda peče, připravte si čistou utěrku a pomocí sítka ji po celé ploše pořádně poprašte moučkovým cukrem. Upečený plát těsta ihned vyklopte na pocukrovanou utěrku a šetrně sloupněte papír. Odkrytý vrch těsta lehce poprašte moučkovým cukrem. Těsto i s utěrkou pevně zarolujte a nechte zcela vychladnout.

5 Připravte krém. Do mísy dejte krémový sýr, změklé máslo, citronovou kůru a prosátý moučkový cukr. Společně vyšlehejte do hladkého krému. Pak přidejte trochu citronové šťávy, krém by neměl příliš zřídnout.

Zcela vychladlé svinuté těsto opatrně rozviňte a naneste na ně krém – nanášejte jej od středu jen na zhruba 3/4 plochy. Okraj, k němuž roládu zavinujete, nechte volný. Roládu smotejte, pevně utáhněte, zabalte do potravinářské fólie a dejte nejméně na hodinu vychladit do lednice.

7 Po vychlazení vybalte roládu z potravinářské fólie, pro dokonalý vzhled odkrojte okraje. Roládu pocukrujte moučkovým cukrem, krájejte na silnější plátky a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

Hot cross buns

Zmrzlina s hot cross buns

Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem

Sladké Velikonoce!

REKLAMA

Přidat komentář