0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostbíf na grilu se dvěma omáčkami

Rostbíf na griluse dvěma omáčkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rostbíf na grilu se dvěma omáčkami

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6682 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 38 g
Tuky 578 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rostbíf je vždycky lahoda, z grilu má navíc božsky kouřovou chuť. Naučte se ho připravit správně a budete abolutní hvězdou každé grilovačky!

Suroviny

roštěnec 1,5 kg
nízký roštěnec v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
hořčice dijonská 2 PL
Hořčicová omáčka
hořčice dijonská 2 PL
hořčice plnotučná 2 PL
hnědý cukr 1 PL
jablečný ocet 1 PL
řepkový olej 200 ml
sůl
kopr 2 PL
nasekaný
Tatarská omáčka
majonéza 200 g
šalotka 1 ks
nakrájená nadrobno
kornišonka 8 ks
nakrájená nadrobno (malá nakládaná okurčička)
kapary 4 ks
nasekané nadrobno, nebo více – podle velikosti
hořčice plnotučná 2 ČL
sůl

Postup

1

Maso odblaňte, osolte, opepřete, potřete olejem, hořčicí a nechte nejméně 2 hodiny odležet – nejlépe maso naložte den předem. Před tepelnou úpravou roštěnec vyndejte z lednice a nechte maso dojít pokojové teploty, podle potřeby a tvaru svalu můžete svázat předem namočeným kuchyňským provázkem do úhledného tvaru. 

2

Rozpalte gril, který disponuje víkem. Na přímém středně silném žáru opékejte maso asi 10 minut ze všech stran. Přesuňte roštěnec na nepřímý žár, zaklapněte víko a pečte 40–50 minut na nepřímém středně silném žáru. Teploměrem kontrolujte vnitřní teplotu masa. Rostbíf můžete vyndat, když teploměr ukazuje 58 °C. Vyjmuté maso nechte asi 10 minut přikryté odpočinout, vnitřní teplota o 2–5 °C stoupne. Ideální teplota ke konzumaci, která zachová růžový střed masa, je 62 °C. Nakrájejte na tenčí plátky. 

3

Na hořčicovou omáčku dejte do mísy oba druhy hořčice, cukr, ocet a prošlehejte. Začněte tenkým praménkem přilévat olej (musí mít stejnou teplotu jako hořčice) a míchejte metličkou, až vznikne omáčka. Osolte a vmíchejte kopr. 

4

Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se všemi přísadami a dosolte ji podle chuti. 

NĚCO NAVÍC
Přípravu rostbífu v troubě najdete v tomto receptu. Hořčicovou omáčku využijete i k rybě (včetně nakládaných sleďů) či k pečenému a pošírovanému kuřeti. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč