0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostbíf na grilu se dvěma omáčkami

Rostbíf na griluse dvěma omáčkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rostbíf na grilu se dvěma omáčkami

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6682 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 38 g
Tuky 578 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rostbíf je vždycky lahoda, z grilu má navíc božsky kouřovou chuť. Naučte se ho připravit správně a budete abolutní hvězdou každé grilovačky!

Suroviny

roštěnec 1.5 kg
nízký roštěnec v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
hořčice dijonská 2 PL
Hořčicová omáčka
hořčice dijonská 2 PL
hořčice plnotučná 2 PL
hnědý cukr 1 PL
jablečný ocet 1 PL
řepkový olej 200 ml
sůl
kopr 2 PL
nasekaný
Tatarská omáčka
majonéza 200 g
šalotka 1 ks
nakrájená nadrobno
kornišonka 8 ks
nakrájená nadrobno (malá nakládaná okurčička)
kapary 4 ks
nasekané nadrobno, nebo více – podle velikosti
hořčice plnotučná 2 ČL
sůl

Postup

1

Maso odblaňte, osolte, opepřete, potřete olejem, hořčicí a nechte nejméně 2 hodiny odležet – nejlépe maso naložte den předem. Před tepelnou úpravou roštěnec vyndejte z lednice a nechte maso dojít pokojové teploty, podle potřeby a tvaru svalu můžete svázat předem namočeným kuchyňským provázkem do úhledného tvaru. 

2

Rozpalte gril, který disponuje víkem. Na přímém středně silném žáru opékejte maso asi 10 minut ze všech stran. Přesuňte roštěnec na nepřímý žár, zaklapněte víko a pečte 40–50 minut na nepřímém středně silném žáru. Teploměrem kontrolujte vnitřní teplotu masa. Rostbíf můžete vyndat, když teploměr ukazuje 58 °C. Vyjmuté maso nechte asi 10 minut přikryté odpočinout, vnitřní teplota o 2–5 °C stoupne. Ideální teplota ke konzumaci, která zachová růžový střed masa, je 62 °C. Nakrájejte na tenčí plátky. 

3

Na hořčicovou omáčku dejte do mísy oba druhy hořčice, cukr, ocet a prošlehejte. Začněte tenkým praménkem přilévat olej (musí mít stejnou teplotu jako hořčice) a míchejte metličkou, až vznikne omáčka. Osolte a vmíchejte kopr. 

4

Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se všemi přísadami a dosolte ji podle chuti. 

NĚCO NAVÍC
Přípravu rostbífu v troubě najdete v tomto receptu. Hořčicovou omáčku využijete i k rybě (včetně nakládaných sleďů) či k pečenému a pošírovanému kuřeti. 

Související články

Rostbíf: objevte tajemství kultovní anglické pečeně
  • Zajímavosti

Rostbíf: objevte tajemství kultovní anglické pečeně

Pečené hovězí, které se tradičně podává při nedělním obědě, je mezi Angličany natolik populární, že se stalo nedílnou součástí jejich národní identity. Jaká byla historie tohoto vznešeného pokrmu? Nahlédněte s námi do tajů anglické kuchyně...
Jak připravit gril ke grilování
  • Tipy a triky

Jak připravit gril ke grilování

Před grilováním je třeba gril pořádně očistit. Nechcete přece jíst spolu se steaky také připálené zbytky jídla z minulé party. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit