Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rostbíf na grilu se dvěma omáčkami
Rostbíf na griluse dvěma omáčkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rostbíf na grilu se dvěma omáčkami

5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6682 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 38 g
Tuky 578 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rostbíf je vždycky lahoda, z grilu má navíc božsky kouřovou chuť. Naučte se ho připravit správně a budete abolutní hvězdou každé grilovačky!

Suroviny

nízký roštěnec v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
hořčice dijonská 2 PL
Hořčicová omáčka
hořčice dijonská 2 PL
hořčice plnotučná 2 PL
hnědý cukr 1 PL
jablečný ocet 1 PL
řepkový olej 200 ml
sůl
kopr 2 PL
nasekaný
Tatarská omáčka
majonéza 200 g
nakrájená nadrobno
kornišonka 8 ks
nakrájená nadrobno (malá nakládaná okurčička)
kapary 4 ks
nasekané nadrobno, nebo více – podle velikosti
hořčice plnotučná 2 ČL
sůl

Postup

1

Maso odblaňte, osolte, opepřete, potřete olejem, hořčicí a nechte nejméně 2 hodiny odležet – nejlépe maso naložte den předem. Před tepelnou úpravou roštěnec vyndejte z lednice a nechte maso dojít pokojové teploty, podle potřeby a tvaru svalu můžete svázat předem namočeným kuchyňským provázkem do úhledného tvaru. 

2

Rozpalte gril, který disponuje víkem. Na přímém středně silném žáru opékejte maso asi 10 minut ze všech stran. Přesuňte roštěnec na nepřímý žár, zaklapněte víko a pečte 40–50 minut na nepřímém středně silném žáru. Teploměrem kontrolujte vnitřní teplotu masa. Rostbíf můžete vyndat, když teploměr ukazuje 58 °C. Vyjmuté maso nechte asi 10 minut přikryté odpočinout, vnitřní teplota o 2–5 °C stoupne. Ideální teplota ke konzumaci, která zachová růžový střed masa, je 62 °C. Nakrájejte na tenčí plátky. 

3

Na hořčicovou omáčku dejte do mísy oba druhy hořčice, cukr, ocet a prošlehejte. Začněte tenkým praménkem přilévat olej (musí mít stejnou teplotu jako hořčice) a míchejte metličkou, až vznikne omáčka. Osolte a vmíchejte kopr. 

4

Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se všemi přísadami a dosolte ji podle chuti. 

NĚCO NAVÍC
Přípravu rostbífu v troubě najdete v tomto receptu. Hořčicovou omáčku využijete i k rybě (včetně nakládaných sleďů) či k pečenému a pošírovanému kuřeti. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...