Snadný nedělní oběd se zábavným trikem – kuře i příloha se pečou v jednom pekáčku. O jarní dávku vitaminů se postará osvěžující okurkový salát, který vám připomene prázdniny v Řecku.
Suroviny
Postup
Kuřecí stehna rozdělte v kloubu na dvě části a dejte je stranou do misky.
V jiné větší míse prošlehejte máslo, víno, hořčici a směs koření Kuře citron-rozmarýn Avokádo. Do marinády vložte kuřecí stehna, důkladně je ze všech stran potřete a nechte nejméně 2 hodiny marinovat v lednici.
Troubu předehřejte na 190°C. Brambory důkladně omyjte, osušte a rozkrájejte na osminy. Dejte je do většího pekáčku. Brambory přelijte marinádou, promíchejte a rovnoměrně urovnejte. Na brambory položte kousky kuřete a přelijte je zbylou marinádou. Nakonec do pekáčku přidejte celé neoloupané stroužky česneku.
Pekáč překryjte alobalovou fólií nebo poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 55 minut doměkka. Pak sundejte alobal nebo poklici, přelijte kuře šťávou a pečte dalších přibližně 25 minut, až kuře zezlátne a získá lákavou křupavou kůrčičku.
Zatímco se kuře peče, připravte si tzatziky. Okurku podélně rozkrojte a lžící vydlabejte měkký střed se semínky. Dužinu nastrouhejte nahrubo, vložte do cedníku a opatrně z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem a kořenicí směsí Tzatziky Avokádo. Zakápněte olejem, promíchejte a nechte 2 hodiny odležet v lednici. Nakonec salát ochutnejte, případně dosolte mořskou solí nebo okyselte citronem.
Upečené kuře posypte čerstvou petrželkou a podávejte s vychlazenými tzatziky.
NĚCO NAVÍCPečením česnek ztratí štiplavost a získá příjemnou oříškovou a nasládlou chuť. Vymáčkněte ho ze slupky a dochuťte jím kuře rovnou na talíři. Nebo si ho dejte později jako chuťovku s opečeným chlebem.