Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3374 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 255 g
Tuky 190 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Snadný nedělní oběd se zábavným trikem – kuře i příloha se pečou v jednom pekáčku. O jarní dávku vitaminů se postará osvěžující okurkový salát, který vám připomene prázdniny v Řecku.

Související recepty

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
máslo 100 g
rozpuštěné
víno bílé 100 ml
hořčice dijonská 1 PL
koření na kuře 1 bal
Kuře citron-rozmarýn Avokádo
brambory 1 kg
salátové (varný typ A), s hezkou slupkou
česnek 1
rozdělená na neoloupané stroužky
petrželka 2 PL
nasekaná
Na tzatziki
okurka 1 ks
(hadovka)
jogurt řeckého typu 250 g
lze nahradit hustým smetanovým
1 PL
kořenící směs na tzatziki Tzatziky Avokádo
olivový olej 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
citron
na dochucení

1 Kuřecí stehna rozdělte v kloubu na dvě části a dejte je stranou do misky.

2 V jiné větší míse prošlehejte máslo, víno, hořčici a směs koření Kuře citron-rozmarýn Avokádo. Do marinády vložte kuřecí stehna, důkladně je ze všech stran potřete a nechte nejméně 2 hodiny marinovat v lednici.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Brambory důkladně omyjte, osušte a rozkrájejte na osminy. Dejte je do většího pekáčku. Brambory přelijte marinádou, promíchejte a rovnoměrně urovnejte. Na brambory položte kousky kuřete a přelijte je zbylou marinádou. Nakonec do pekáčku přidejte celé neoloupané stroužky česneku. 

4 Pekáč překryjte alobalovou fólií nebo poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 55 minut doměkka. Pak sundejte alobal nebo poklici, přelijte kuře šťávou a pečte dalších přibližně 25 minut, až kuře zezlátne a získá lákavou křupavou kůrčičku. 

5 Zatímco se kuře peče, připravte si tzatziky. Okurku podélně rozkrojte a lžící vydlabejte měkký střed se semínky. Dužinu nastrouhejte nahrubo, vložte do cedníku a opatrně z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem a kořenicí směsí Tzatziky Avokádo. Zakápněte olejem, promíchejte a nechte 2 hodiny odležet v lednici. Nakonec salát ochutnejte, případně dosolte mořskou solí nebo okyselte citronem.

6 Upečené kuře posypte čerstvou petrželkou a podávejte s vychlazenými tzatziky.

NĚCO NAVÍC

Pečením česnek ztratí štiplavost a získá příjemnou oříškovou a nasládlou chuť. Vymáčkněte ho ze slupky a dochuťte jím kuře rovnou na talíři. Nebo si ho dejte později jako chuťovku s opečeným chlebem.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit