0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

4.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3374 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 255 g
Tuky 190 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Snadný nedělní oběd se zábavným trikem – kuře i příloha se pečou v jednom pekáčku. O jarní dávku vitaminů se postará osvěžující okurkový salát, který vám připomene prázdniny v Řecku.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
máslo 100 g
rozpuštěné
víno bílé 100 ml
hořčice dijonská 1 PL
koření na kuře 1 bal
Kuře citron-rozmarýn Avokádo
brambory 1 kg
salátové (varný typ A), s hezkou slupkou
česnek 1
rozdělená na neoloupané stroužky
petrželka 2 PL
nasekaná
Na tzatziki
okurka 1 ks
(hadovka)
jogurt řeckého typu 250 g
lze nahradit hustým smetanovým
1 PL
kořenící směs na tzatziki Tzatziky Avokádo
olivový olej 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
citron
na dochucení

1 Kuřecí stehna rozdělte v kloubu na dvě části a dejte je stranou do misky.

2 V jiné větší míse prošlehejte máslo, víno, hořčici a směs koření Kuře citron-rozmarýn Avokádo. Do marinády vložte kuřecí stehna, důkladně je ze všech stran potřete a nechte nejméně 2 hodiny marinovat v lednici.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Brambory důkladně omyjte, osušte a rozkrájejte na osminy. Dejte je do většího pekáčku. Brambory přelijte marinádou, promíchejte a rovnoměrně urovnejte. Na brambory položte kousky kuřete a přelijte je zbylou marinádou. Nakonec do pekáčku přidejte celé neoloupané stroužky česneku. 

4 Pekáč překryjte alobalovou fólií nebo poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 55 minut doměkka. Pak sundejte alobal nebo poklici, přelijte kuře šťávou a pečte dalších přibližně 25 minut, až kuře zezlátne a získá lákavou křupavou kůrčičku. 

5 Zatímco se kuře peče, připravte si tzatziky. Okurku podélně rozkrojte a lžící vydlabejte měkký střed se semínky. Dužinu nastrouhejte nahrubo, vložte do cedníku a opatrně z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem a kořenicí směsí Tzatziky Avokádo. Zakápněte olejem, promíchejte a nechte 2 hodiny odležet v lednici. Nakonec salát ochutnejte, případně dosolte mořskou solí nebo okyselte citronem.

6 Upečené kuře posypte čerstvou petrželkou a podávejte s vychlazenými tzatziky.

NĚCO NAVÍC

Pečením česnek ztratí štiplavost a získá příjemnou oříškovou a nasládlou chuť. Vymáčkněte ho ze slupky a dochuťte jím kuře rovnou na talíři. Nebo si ho dejte později jako chuťovku s opečeným chlebem.

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit