Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rugelach s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4373 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 287 g
Tuky 299 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rugelach jsou plněné sladké minirohlíčky. Pocházejí z kuchyně polských Židů. Mohou mít i jiné náplně.

Související recepty

Suroviny

Na náplň
mák celý 150 g
slazené
Na těsto
čerstvý, smetanový, změklý
máslo 225 g
o pokojové teplotě
nastrouhaná
vanilková pasta 1 ČL
či mletá vanilka
sůl ¼ ČL
+ na poprášení
Na potření a dokončení
vejce 1 ks
na poprášení (nemusí být)

Postup

1

NÁPLŇ Mák propláchněte v jemném sítu pod tekoucí studenou vodou. Pak vsypte do rendlíku, zalijte 750 ml studené vody. Na středním ohni přiveďte těsně k bodu varu. Pak hned odstavte, přiklopte a nechte stát 30 minut při pokojové teplotě. Pak znovu přiveďte těsně k bodu varu a nechte stát přiklopené při pokojové teplotě 30 minut. Pak mák důkladně sceďte přes jemné sítko nebo v několika vrstvách gázy či sýrařského pláténka. Snažte se vymačkat co nejvíc vody. 

2

Mák vraťte do osušeného rendlíku, důkladně vmíchejte kondenzované mléko, opatrně prohřejte (míchejte) a odstavte. Nechte rozležet, než přijde chvíle plnit rohlíčky.

3

TĚSTO Hned při prvním chladnutí máku ve velké míse utřete čerstvý sýr, máslo a krupicový cukr ručním elektrickým šlehačem na střední rychlost, pak vešlehejte citronovou kůru, vanilku a sůl. Při mírných otáčkách přístroje postupně zapracujte mouku. Těsto rozdělte na 4 díly a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit na 1 hodinu.

4

Na mírně pomoučněné pracovní ploše po jednom kusu (ostatní nechte zatím v lednici) rozválejte těsto na kruhové placky o průměru 22–23 cm. Je-li těsto řídké, podsypte ho štědřeji. Na každou placku rozetřete 1/4 náplně, zhruba 1 cm široký okraj nechávejte volný. Ostrým nožem rozkrájejte kolo na 16 klínků. Pak je směrem od širšího okraje ke špičce srolujte (směrem do středu kola). Položte v 2,5cm rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a dejte chladit na 45 minut.

5

Mezitím předehřejte troubu na 180°C. V misce prošlehejte vejce s mlékem. Potřete jím všechny rohlíčky. Pečte 15–20 minut mírně dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce. Můžete podávat pocukrované. Nejlepší jsou první den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...