Původní dortíky vynalezla básníkova žena Fredrika, časem se začaly péct v mnoha podobách. Autor slov finské hymny Johan Ludvig Runeberg je prý snídal hojně prolité alkoholem.
Suroviny
Postup
Zahřejte troubu na 180 °C. Rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, pak vešlehejte amaretto, rozpuštěné máslo a šlehačku. Smíchejte zbylé suché přísady a jemně je osmičkovým pohybem vmíchejte do tekutých. Šest malých (90 ml) válcových formiček (mohou být i na muffiny) vymažte máslem a lžící do nich rozdělte těsto. Dejte na 15 až 20 minut do vyhřáté trouby.
Upečené koláčky (ze správně upečených vyjde suché párátko) vyjměte z trouby, propíchejte párátkem a podle chuti pokropte alkoholem (pro děti můžete použít ohřátý malinový sirup). Nechte je půl hodiny odstát. Až budou bábovky pořádně provlhlé, jemně je vyjměte z forem a obraťte. Jsou-li spodky koláčků hrbolaté, napřed je opatrně seřízněte vroubkovaným nožem, aby stály rovně.
Na vršku koláčků vykrojte lžičkou malou prohlubeň a vyplňte ji džemem. Připravte velmi hustou polevu z bílku a moučkového cukru, můžete ji ovonět trochou mandlového aroma. Po obvodu koláčků naneste sáčkem polevu, a chcete-li, do středu na džem posaďte maliny.