Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Runebergovy bábovičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2415 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 210 g
Tuky 146 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní dortíky vynalezla básníkova žena Fredrika, časem se začaly péct v mnoha podobách. Autor slov finské hymny Johan Ludvig Runeberg je prý snídal hojně prolité alkoholem.

Suroviny

máslo 100 g
vejce 1 ks
hnědý cukr 50 g
pár kapek
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mleté
sušenky 30 g
zázvorové (gingerbread, spekulatius), rozdrcené
Na ozdobu a prolití
švédský punč kvalitní rum či brandy
čerstvé (nemusí být)
malinový džem
Na polevu
mandlové aroma
nemusí být

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C. Rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, pak vešlehejte amaretto, rozpuštěné máslo a šlehačku. Smíchejte zbylé suché přísady a jemně je osmičkovým pohybem vmíchejte do tekutých. Šest malých (90 ml) válcových formiček (mohou být i na muffiny) vymažte máslem a lžící do nich rozdělte těsto. Dejte na 15 až 20 minut do vyhřáté trouby.

2

Upečené koláčky (ze správně upečených vyjde suché párátko) vyjměte z trouby, propíchejte párátkem a podle chuti pokropte alkoholem (pro děti můžete použít ohřátý malinový sirup). Nechte je půl hodiny odstát. Až budou bábovky pořádně provlhlé, jemně je vyjměte z forem a obraťte. Jsou-li spodky koláčků hrbolaté, napřed je opatrně seřízněte vroubkovaným nožem, aby stály rovně.

3

Na vršku koláčků vykrojte lžičkou malou prohlubeň a vyplňte ji džemem. Připravte velmi hustou polevu z bílku a moučkového cukru, můžete ji ovonět trochou mandlového aroma. Po obvodu koláčků naneste sáčkem polevu, a chcete-li, do středu na džem posaďte maliny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín