Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Runebergovy bábovičky

Runebergovy bábovičky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2365 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 210 g
Tuky 146 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní dortíky vynalezla básníkova žena Fredrika, časem se začaly péct v mnoha podobách. Autor slov finské hymny Johan Ludvig Runeberg je prý snídal hojně prolité alkoholem.

Suroviny

máslo 100 g
smetana ke šlehání 50 ml
vejce 1 ks
krupicový cukr 50 g
hnědý cukr 50 g
likér Amaretto
mouka pšeničná hladká 120 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mandle 50 g
mleté
sušenky 30 g
rozdrcené, zázvorové (gingerbread, spekulatius)
vanilkový cukr 1 ČL
Na ozdobu a prolití
švédský punč kvalitní rum či brandy
maliny
čerstvé (nemusí být)
malinový džem
Na polevu
moučkový cukr
a 1 bílek
mandlové aroma
nemusí být

1 Zahřejte troubu na 180 °C. Rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, pak vešlehejte amaretto, rozpuštěné máslo a šlehačku. Smíchejte zbylé suché přísady a jemně je osmičkovým pohybem vmíchejte do tekutých. Šest malých (90 ml) válcových formiček (mohou být i na muffiny) vymažte máslem a lžící do nich rozdělte těsto. Dejte na 15 až 20 minut do vyhřáté trouby.

2 Upečené koláčky (ze správně upečených vyjde suché párátko) vyjměte z trouby, propíchejte párátkem a podle chuti pokropte alkoholem (pro děti můžete použít ohřátý malinový sirup). Nechte je půl hodiny odstát. Až budou bábovky pořádně provlhlé, jemně je vyjměte z forem a obraťte. Jsou-li spodky koláčků hrbolaté, napřed je opatrně seřízněte vroubkovaným nožem, aby stály rovně.

3 Na vršku koláčků vykrojte lžičkou malou prohlubeň a vyplňte ji džemem. Připravte velmi hustou polevu z bílku a moučkového cukru, můžete ji ovonět trochou mandlového aroma. Po obvodu koláčků naneste sáčkem polevu, a chcete-li, do středu na džem posaďte maliny.

Apetit magazín

5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...

Obchod Apetit