Kombinace ryba a máslo je stejně skvělá jako ryba a citron – a co teprve, když se citron a máslo spojí v jednu omáčku s lahodnými oříškovými tóny. Ryba s citronovo-máslovou omáčkou patří mezi fantastické a navíc jednoduché rybí recepty.
Suroviny
Postup
Máslo vložte do rendlíku či pánvičky se světlým vnitřkem a zahřívejte ho na středním ohni. Často míchejte, až získá zlatohnědou barvu a oříškovou vůni (asi za 3 minuty), poté ho ihned odstavte a přelijte do misky.
Přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete.
Promíchejte či prošlehejte a po zchladnutí dolaďte solí a citronovou šťávou. Odložte stranou.
Mají-li rybí filety kůži, na několika místech ji nařízněte ve směru břicho–hřbet. Filety osolte, opepřete a obalte v mouce.
Přebytečnou mouku dobře oklepejte. V nepřilnavé pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opečte na něm rybí filety nejdříve 2–3 minuty kůží dolů, dozlatova a dokřupava na okrajích, pak je obraťte a opečte i z druhé strany. Ihned vyjměte na servírovací talíře.
Každý filet přelijte lžící omáčky (snažte se při nabírání vyhnout tmavým kousíčkům u dna misky). Podávejte s bramborami promíchanými s trochou másla a nakrájenou pažitkou. Můžete přidat i vločkovou sůl.
NĚCO NAVÍC
Další variace máslové omáčky. V rendlíčku rozpusťte 60 g másla na mírném až středním ohni, přidejte 80 g medu a 4 stroužky česneku, velmi důkladně prošlehejte. Přilijte 2 lžíce čerstvé citronové šťávy či 1 lžíci bílého vinného octa, osolte a opepřete. Vmíchejte 1 lžíci nadrobno nakrájené petrželky, dolaďte. V chladničce vydrží 3 dny. Skvělé k lososu i jiným rybám, kuřeti či krevetám.