Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ryba s citronovo-máslovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 25 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1656 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 40 g
Tuky 161 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace ryba a máslo je stejně skvělá jako ryba a citron – a co teprve, když se citron a máslo spojí v jednu omáčku s lahodnými oříškovými tóny. Ryba s citronovo-máslovou omáčkou patří mezi fantastické a navíc jednoduché rybí recepty.

Související recepty

Suroviny

máslo 120 g
nakrájené na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
bělomasá ryba 4 filety
tenké a pevné (120-150g), zbavenyé kostí (např. platýs, pražma nebo mořský vlk)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 4 PL
(podle chuti neloupané), nakrájené na šikmé plátky
na brambory
pažitka
nakrájená, na posypání brambor
sůl mořská
vločková (nemusí být)

Postup

1

Máslo vložte do rendlíku či pánvičky se světlým vnitřkem a zahřívejte ho na středním ohni. Často míchejte, až získá zlatohnědou barvu a oříškovou vůni (asi za 3 minuty), poté ho ihned odstavte a přelijte do misky.

2

Přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete.

3

Promíchejte či prošlehejte a po zchladnutí dolaďte solí a citronovou šťávou. Odložte stranou.

4

Mají-li rybí filety kůži, na několika místech ji nařízněte ve směru břicho–hřbet. Filety osolte, opepřete a obalte v mouce.

5

Přebytečnou mouku dobře oklepejte. V nepřilnavé pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opečte na něm rybí filety nejdříve 2–3 minuty kůží dolů, dozlatova a dokřupava na okrajích, pak je obraťte a opečte i z druhé strany. Ihned vyjměte na servírovací talíře.

6

Každý filet přelijte lžící omáčky (snažte se při nabírání vyhnout tmavým kousíčkům u dna misky). Podávejte s bramborami promíchanými s trochou másla a nakrájenou pažitkou. Můžete přidat i vločkovou sůl.

NĚCO NAVÍC
Další variace máslové omáčky. V rendlíčku rozpusťte 60 g másla na mírném až středním ohni, přidejte 80 g medu a 4 stroužky česneku, velmi důkladně prošlehejte. Přilijte 2 lžíce čerstvé citronové šťávy či 1 lžíci bílého vinného octa, osolte a opepřete. Vmíchejte 1 lžíci nadrobno nakrájené petrželky, dolaďte. V chladničce vydrží 3 dny. Skvělé k lososu i jiným rybám, kuřeti či krevetám.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín