
Rybí krémová polévka se zastřeným vejcem a kaviárem
Takhle polévka je nefalšovaným vánočním luxusem. Ovšem připravovat ji jenom o Vánocích by byla věčná škoda...
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 snítka tymiánu
- 200ml bílého vína
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr rybího vývaru (např. základního kapřího vývaru)
- 200ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla + na krutony
- 200g zeleniny (mrkev, petržel, řapíkatý celer), na kostičky
- 1/2 lžičky čerstvých tymiánových lístků
- 4 ztracená vejce (viz Něco navíc)
- 4 lžičky kaviáru
- 4 plátky toustového chleba
- pažitka a panenský olivový olej k podávání
NA VLOŽKU DO POLÉVKY
Příprava jídla
1 Na másle opékejte cibuli 5 minut dosklovita. Přidejte tymián a zalijte vínem. Když se víno vyvaří, zaprašte moukou a krátce orestujte. Zalijte vývarem, rozmíchejte a vařte 20 minut. Přilijte smetanu, řádně rozmixujte, přeceďte a dochuťte solí.
2 Na másle opékejte nakrájenou zeleninu spolu s lístky tymiánu, až změkne, a pak ji vmíchejte do rozmixované polévky. Toustový chleba zbavte kůrky, nakrájejte na kostky a opečte na másle. Polévku rozlijte do talířů, doprostřed položte zastřené vejce, ozdobte kaviárem, pažitkou a pokapejte olejem. Krutony podávejte zvlášť.
NĚCO NAVÍC
Do širšího rendlíku nalijte vodu do výšky cca 5 cm a přiveďte ji těsně pod bod varu. Přidejte ocet, vařečkou utvořte vír a do něj vložte 1 rozklepnuté vejce. Vařte 3–4 minuty. Vejce vyjměte děrovanou naběračkou a odložte do teplé osolené vody. Zopakujte s ostatními vejci.
Přidat komentář