Do receptu se hodí jakákoli ryba – treska, losos, tuňák, makrela… mražená i konzervovaná. Uvidíte, že rybí placičky přilákají ke stolu i děti. A pokud přeci jen něco zbyde, zabalte si to na druhý den do práce.
Suroviny
Postup
Ve velkém hrnci povařte rybu v osolené vodě na mírném plameni 5–10 min. Vyjměte, nechte vychladnout a oddělte maso od kostí. Maso osušte papírovou utěrkou. Přendejte do mísy a vidličkou natrhejte.
Na lžíci oleje na pánvi orestuje cibuli do sklovita, přidejte utřený česnek a zázvor. Po pár minutách přidejte rajče pokrájené na kostičky a restujte, až jsou povařené a ze směsi se stane kaše. Přidejte mletý koriandr, sůl a míchejte na mírném plameni, až se šťáva z rajčat trochu odpaří a směs získá sušší konzistenci. Pak odstavte z plamene.
Vychladlou směs dejte do mísy k rybě, přidejte vejce, jarní cibulku a ovesné vločky. Tvarujte koule, ze kterých zploštěním tvořte placky. Vyložte je na plech na pečicí papír, pokapejte olejem a vložte do trouby na 200 °C po dobu 30 min.
Podávejte s kapkou citronové šťávy, případně majonézou a bílým chlebem.