Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Voní máslem a je krásně barevná.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 100 g másla + 2 lžíce na opečení veky a dokončení
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1,25 litru vody nebo rybího vývaru (viz Něco navíc)
    • sůl
    • 2 mrkve, 1 petržel a 1/4 celeru, nakrájené na tenké nudličky nebo nahrubo nastrouhané
    • 250 g směsi jiker a mlíčí, čerstvé nebo mražené (viz Něco navíc)
    • 4–6 plátků veky + 1 mrkev nastrouhaná najemno a osmažená na másle, ochucená solí, pepřem a citronovou šťávou
    • lístky hladkolisté petrželky na ozdobu

Příprava jídla

1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, zasypte moukou a za stálého míchání připravte růžovou jíšku. Zalijte ji studenou vodou nebo vývarem, osolte, prošlehejte případné hrudky metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 20 minut, občas zamíchejte.

2 V pánvi rozehřejte zbylé máslo a opečte na něm nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, potom ji odstavte z ohně. (Pozor, zelenina v horké pánvi ještě trochu dojde.)

3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem úplně rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky, jikry rozdělte na větší kusy a vše přidejte do hrnce s polévkou. Vařte dalších 5–10 minut a občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně krátce povařte, podle potřeby dochuťte solí.

4 Plátky veky opečte na lžíci másla v pánvi nebo v troubě a navršte na ně najemno nastrouhanou mrkev osmahnutou na zbylém másle a ochucenou solí, pepřem a citronovou šťávou. Toustíky obložené mrkví vkládejte do polévky až těsně před podáváním a ozdobte je petrželkou.

NĚCO NAVÍC 

Pokud máte hlavy, kosti a odřezky z kapra, uvařte z nich vývar. Z hlavy vytrhněte žábry, aby nebyl vývar hořký, a vše zalijte vodou. Osolte, přidejte celý pepř, nové koření, bobkový list, snítku estragonu, cibuli, kousek mrkve a celeru a vařte mírným varem 30–50 minut. Sceďte a použijte na polévku. Ta pak bude mít výraznější rybí chuť, než když ji uvaříte jen z vody. Místo jiker a mlíčí, pokud je nemáte rádi, můžete použít nakrájené rybí filé ze sladkovodních i mořských ryb, ale z rybích vnitřností je polévka nejlepší. Větší podíl by měly tvořit jikry (už kvůli krásné oranžové barvě, kterou po uvaření získají) nebo můžete použít jenom je.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Expresní vaječný likér

Pstruh namodro

Bramborový salát

Kapr z trouby v citronové strouhance

Houbový kuba

Štědré hodování

Rybí polévka pokaždé jinak

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář