Rybíz obsahuje mnoho pektinu, proto rybízovou marmeládu snadno připravíte i bez chemie. A pokud z ovoce pouze vylisujete šťávu, získáte hebkou marmeládu bez semínek, která má příjemně nakyslou chuť, a proto se skvěle hodí do mnoho koláčů, na palačinky i jako náplň do lineckého cukroví.
Suroviny
Postup
Rybíz důkladně omyjte. Není třeba ho odstopkovat. Ovoce stačí pomlít na mlýnku i se stonky. Propasírujte. Můžete použít přímo i odšťavňovací mlýnek.
Šťávu vlijte do hrnce a dejte vařit.
Po asi 5 minutách vaření přidejte cukr a vařte dalších 5 minut.
Pokud je směs stále velmi kyselá, můžete přidat ještě trochu cukru a nechejte povařit, aby se cukr důkladně rozpustil.
Jakmile je džem hotový, ještě horký ho naplňte do sterilizovaných a důkladně vysušených sklenic. Uzavřete a otočte alespoň na 10 minut dnem vzhůru.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com