Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2085 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 515 g
Tuky 0 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rybíz obsahuje mnoho pektinu, proto rybízovou marmeládu snadno připravíte i bez chemie. A pokud z ovoce pouze vylisujete šťávu, získáte hebkou marmeládu bez semínek, která má příjemně nakyslou chuť, a proto se skvěle hodí do mnoho koláčů, na palačinky i jako náplň do lineckého cukroví.

Suroviny

vymačkaná rybízová šťáva
krystalový cukr 450 g

Postup

1

Rybíz důkladně omyjte. Není třeba ho odstopkovat. Ovoce stačí pomlít na mlýnku i se stonky. Propasírujte. Můžete použít přímo i odšťavňovací mlýnek.

2

Šťávu vlijte do hrnce a dejte vařit.

3

Po asi 5 minutách vaření přidejte cukr a vařte dalších 5 minut.

4

Pokud je směs stále velmi kyselá, můžete přidat ještě trochu cukru a nechejte povařit, aby se cukr důkladně rozpustil.

5

Jakmile je džem hotový, ještě horký ho naplňte do sterilizovaných a důkladně vysušených sklenic. Uzavřete a otočte alespoň na 10 minut dnem vzhůru.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín