0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybizová šťáva

Rybizová šťáva

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13140 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 3260 g
Tuky 0 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rybízovou šťávu můžeme připravit z jakéhokoli druhu rybízu. Výborná je z červených, ale i z černých či jako kombinace více druhů. Rybízový sirup můžeme také ozvláštnit vanilkou, skořicí, badyánem nebo hřebíčkem – dle vlastní chutě. Využití najde při přípravě osvěžujících letních limonád, nebo s ním můžeme například polit palačinky či lívance.

Suroviny

červený rybíz 2 kg
voda 500 ml
krupicový cukr 3 kg
kyselina citronová 24 g

Postup

1

Rybíz zbavíme stopek a důkladně opereme.

2

Ovoce umeleme v mlýnku nebo dobře podrtíme.

3

Nadrcený rybíz přendáme do většího hrnce. Přidáme vodu a necháme odležet minimálně přes noc, ale klidně i 24 hodin.

4

Druhý den odleželý rybíz propasírujeme přes jemné plátno. Na 1 litr získané rybízové šťávy si připravíme 1,6 kg cukru a 12 g kyseliny citrónové (asi jedna lžíce).

5

Čistou rybízovou šťávu přelijeme do hrnce a zahřejeme ji na 85 °C. V horké rybízové šťávě rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a obojí necháme pořádně rozpustit. Během vaření odebíráme vzniklou pěnu.

6

Uvařený sirup naplníme ihned do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Uzavřeme a necháme vychladnout.

Foto ilustrační, zdroj: Pixnio.com

Autor: Marcela

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit