Rybízová šťáva lze připravit z červeného, ale také černého rybízu. Ovšem můžete použít také kombinaci více druhů. Rybízový sirup zkuste ozvláštnit vanilkou, skořicí, badyánem nebo hřebíčkem – dle vlastní chutě. Takto připravená šťáva najde využití při přípravě osvěžujících letních limonád, nebo s ní můžete polít zmrzlinové poháry, palačinky či lívance.
Suroviny
Postup
Rybíz zbavte stopek a důkladně operte.
Ovoce umelte v mlýnku nebo dobře podrťte.
Nadrcený rybíz přendejte do většího hrnce. Přidejte vodu a nechte odležet minimálně přes noc, ale klidně i 24 hodin.
Druhý den odleželý rybíz propasírujte přes jemné plátno. Na 1 litr získané rybízové šťávy si připravte 1,6 kg cukru a 12 g kyseliny citrónové (asi jedna lžíce).
Čistou rybízovou šťávu přelijte do hrnce a zahřejte ji na 85 °C. V horké rybízové šťávě rozmíchejte cukr a kyselinu citronovou a obojí nechte pořádně rozpustit. Během vaření odebírejte vzniklou pěnu.
Uvařený rybízový sirup naplňte ihned do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Uzavřete a nechte vychladnout.
Foto ilustrační, zdroj: Pixnio.com