Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13140 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 3260 g
Tuky 0 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rybízová šťáva lze připravit z červeného, ale také černého rybízu. Ovšem můžete použít také kombinaci více druhů. Rybízový sirup zkuste ozvláštnit vanilkou, skořicí, badyánem nebo hřebíčkem – dle vlastní chutě. Takto připravená šťáva najde využití při přípravě osvěžujících letních limonád, nebo s ní můžete polít zmrzlinové poháry, palačinky či lívance.

Suroviny

voda 500 ml
kyselina citronová 24 g

Postup

1

Rybíz zbavte stopek a důkladně operte.

2

Ovoce umelte v mlýnku nebo dobře podrťte.

3

Nadrcený rybíz přendejte do většího hrnce. Přidejte vodu a nechte odležet minimálně přes noc, ale klidně i 24 hodin.

4

Druhý den odleželý rybíz propasírujte přes jemné plátno. Na 1 litr získané rybízové šťávy si připravte 1,6 kg cukru a 12 g kyseliny citrónové (asi jedna lžíce).

5

Čistou rybízovou šťávu přelijte do hrnce a zahřejte ji na 85 °C. V horké rybízové šťávě rozmíchejte cukr a kyselinu citronovou a obojí nechte pořádně rozpustit. Během vaření odebírejte vzniklou pěnu.

6

Uvařený rybízový sirup naplňte ihned do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Uzavřete a nechte vychladnout.

Foto ilustrační, zdroj: Pixnio.com

Autor: Marcela

Apetit magazín