Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rybízové víno

Rybízové víno

Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5710 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 1390 g
Tuky 0 g
Vláknina 150 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rybízové víno je chutnou alternativou ke klasickým vínům. Dá se vyrobit i doma. Třeba však trochu trpělivosti a několik speciálních pomůcek a surovin. Rybízové víno lze vyrobit jak z červeného, tak i z černého rybízu. Pokud vyrábíte víno z červeného rybízu a chcete dosáhnout výraznější barvy, je dobré nahradit třetinu ovoce právě rybízem černým.

Suroviny

cukr 1 kg
voda 2 000 ml
1 bal
kvasinky
1 bal
živná sůl

Postup

1

Rybíz důkladně očistěte a vyperte. Ve větší nádobě je rozmačkejte a nechte 1-2 dny odležet. Během této doby ovoce pravidelně promíchávejte.

2

Následně ovoce prolisujte přes jemné plátno, abyste získali čistou rybízovou šťávu.

3

Všechny pomůcky pro výrobu rybízového vína sterilizujte horkou vodou.

4

Uvařte cukrový sirup cukru a vody a nechte zchladnout. Přelijte do demižonu a přidejte i získaný rybízový sirup.

5

Přisypte živnou sůl a promíchejte.

6

Přidejte kvasinky a opět promíchejte.

7

Demižón uzavřete kvasnou zátkou a umístěte tam, kde bude mít stálou teplotu kolem 15 až 20 stupňů. Ne však na přímé slunce.

8

Prvotní fáze kvašení se projevuje pěněním. Když pěna opadne, můžete případně doplnit vodou.

9

Víno nechte kvasit 4 týdny.

10

Po této době jej opatrně slijte do čistého demižónu tak, aby vzniklý kal zůstal na dně původní nádoby.

11

Víno stočte do lahví a pečlivě uzavřete. Skladujte v chladu.

Autor: Marcela

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...