Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžová polévka s rybou a zázvorem

Tuhle polévku doporučuje londýnská blogerka a autorka knihy Pravá vietnamská kuchyně (česky vydal Slovart) Uyen Luu pro dny, kdy se cítíte mizerně anebo jste nachlazení. Podle nás je to ideální lehké probuzení z jarní únavy!

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    • 100g vařené rýže basmati
    • 1 celý pražman, mořský vlk nebo jiná cca 250g mořská ryba, podle potřeby zbavená šupin a vnitřností, rozdělená na filety a kostru (viz Něco navíc)
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř špetka cukru
    • 1 lžíce rybí omáčky
    • cca 6cm kousek čerstvého zázvoru (nebo podle chuti), nadrobno

    NA DOKONČENÍ

    • lístky koriandru, nakrájené nahrubo
    • červené chilli papričky ptačí oko (bird’s eye), nakrájené na plátky
    • limeta na pokapání
    • jarní cibulka, nakrájená na kolečka 

Příprava jídla

1 Na středním ohni přiveďte v rendlíku k varu 750ml vody s vařenou rýží. Vložte rybí kostru (viz Něco navíc), vařte 20 minut. Pěnu a jiné nečistoty sbírejte lžící.

2 Mezitím v pánvi rozehřejte olej a opékejte rybí filety kůží dolů několik minut, až zhnědnou a budou propečené. Odložte.

3 Z vývaru vyjměte kostru. Osolte jej, opepřete a oslaďte. Ochuťte rybí omáčkou a přidejte zázvor. Vařte 5 minut. Polévku a rybu rozdělte do 2 misek. Oblohu podle chuti podávejte zvlášť.

NĚCO NAVÍC

  • Při úpravě ryby na filety můžete na jednom z nich ponechat ocas – bude to vypadat efektně!
  • Máte-li obavy z kostí, dejte rybí kostru do rendlíku zavázanou do gázy nebo položenou v nerezovém cedníku.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát se žampiony, rukolou a planými rostlinami

Hráškové výhonky s rýží

Relish z jarní cibulky

Špaldoto s medvědím česnekem

Přidat komentář