
Rýžová polévka s rybou a zázvorem
Tuhle polévku doporučuje londýnská blogerka a autorka knihy Pravá vietnamská kuchyně (česky vydal Slovart) Uyen Luu pro dny, kdy se cítíte mizerně anebo jste nachlazení. Podle nás je to ideální lehké probuzení z jarní únavy!
Ingredience
- 100g vařené rýže basmati
- 1 celý pražman, mořský vlk nebo jiná cca 250g mořská ryba, podle potřeby zbavená šupin a vnitřností, rozdělená na filety a kostru (viz Něco navíc)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř špetka cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- cca 6cm kousek čerstvého zázvoru (nebo podle chuti), nadrobno
- lístky koriandru, nakrájené nahrubo
- červené chilli papričky ptačí oko (bird’s eye), nakrájené na plátky
- limeta na pokapání
- jarní cibulka, nakrájená na kolečka
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Na středním ohni přiveďte v rendlíku k varu 750ml vody s vařenou rýží. Vložte rybí kostru (viz Něco navíc), vařte 20 minut. Pěnu a jiné nečistoty sbírejte lžící.
2 Mezitím v pánvi rozehřejte olej a opékejte rybí filety kůží dolů několik minut, až zhnědnou a budou propečené. Odložte.
3 Z vývaru vyjměte kostru. Osolte jej, opepřete a oslaďte. Ochuťte rybí omáčkou a přidejte zázvor. Vařte 5 minut. Polévku a rybu rozdělte do 2 misek. Oblohu podle chuti podávejte zvlášť.
NĚCO NAVÍC
- Při úpravě ryby na filety můžete na jednom z nich ponechat ocas – bude to vypadat efektně!
- Máte-li obavy z kostí, dejte rybí kostru do rendlíku zavázanou do gázy nebo položenou v nerezovém cedníku.
Přidat komentář