Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžové krokety se dvěma dipy
Rýžové krokety se dvěma dipy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžové krokety se dvěma dipy

4/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Na 20–22 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2841 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 327 g
Tuky 128 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo se nevyhazuje, jídlo se plánuje! Až budete příště vařit rýži jako přílohu, uvařte ji více a ze zbytku můžete druhý den připravit krokety – skromné, ale nesmírně dobré jídlo. Podávejte je na party a nikdo vám neuvěří, že jde o jídlo ze zbytků.

Suroviny

rýže vařená 300 g
rozpuštěné
vejce 1 ks
sýr 4 PL
nastrouhaný
petrželka 2 PL
najemno nasekaná + podle chuti na ozdobení
jarní cibulka 1 PL
najemno nasekaná
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhanka
na obalení
rostlinný olej
na smažení
majonéza
jako dip k podávání
Na pikantní rajčatový dip
na kostky
nasekaná nahrubo
nakrájená
červená, nepříliš pálivá
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nastrouhaný
vinný ocet bílý 2 PL
nebo červený
olivový olej 60 ml
sůl
cukr

Postup

1

Všechny přísady kromě strouhanky, oleje a majonézy smíchejte v míse. Výsledkem by měla být tvarovatelná hmota (viz Něco navíc). Uložte ji do lednice a nechte hodinu odležet, měla by zpevnit. 

2

Mezitím připravte pikantní rajčatový dip. Vložte do food processoru papriku, cibuli, rajčata, chilli papričku, zázvor a ocet, rozmixujte podle chuti najemno či nahrubo. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte vzniklou pastu a opékejte na mírném ohni cca 10 minut, až se vypaří většina vody. Občas zamíchejte. Nechte vychladnout. Podle potřeby zahustěte trochou strouhanky z čerstvého toustového chleba a dochuťte solí, troškou octa nebo krupicového cukru. 

3

Vyndejte odleželou hmotu z lednice. Pomocí dvou lžic vykrajujte a tvarujte z hmoty nočky, obalte je ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a dokřupava. Odkládejte na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Jezte horké s dipy, ozdobené petrželkou. Dobrou přílohou je i zelený salát.

NĚCO NAVÍC
Pokud je hmota na krokety příliš tuhá, svlažte ji troškou mléka (konzistence hmoty záleží na tom, kolik škrobu je v uvařené rýži). Ze sýrů jsou do kroket dobré například gouda nebo čedar.Do kroket můžete přidat cokoli z lednice, co potřebuje zužitkovat – například trochu uvařeného mačkaného hrášku, nakrájenou šunku, kousky choriza nebo třeba nasekané vypeckované olivy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín