Jídlo se nevyhazuje, jídlo se plánuje! Až budete příště vařit rýži jako přílohu, uvařte ji více a ze zbytku můžete druhý den připravit krokety – skromné, ale nesmírně dobré jídlo. Podávejte je na party a nikdo vám neuvěří, že jde o jídlo ze zbytků.
Suroviny
Postup
Všechny přísady kromě strouhanky, oleje a majonézy smíchejte v míse. Výsledkem by měla být tvarovatelná hmota (viz Něco navíc). Uložte ji do lednice a nechte hodinu odležet, měla by zpevnit.
Mezitím připravte pikantní rajčatový dip. Vložte do food processoru papriku, cibuli, rajčata, chilli papričku, zázvor a ocet, rozmixujte podle chuti najemno či nahrubo. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte vzniklou pastu a opékejte na mírném ohni cca 10 minut, až se vypaří většina vody. Občas zamíchejte. Nechte vychladnout. Podle potřeby zahustěte trochou strouhanky z čerstvého toustového chleba a dochuťte solí, troškou octa nebo krupicového cukru.
Vyndejte odleželou hmotu z lednice. Pomocí dvou lžic vykrajujte a tvarujte z hmoty nočky, obalte je ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a dokřupava. Odkládejte na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Jezte horké s dipy, ozdobené petrželkou. Dobrou přílohou je i zelený salát.
NĚCO NAVÍC
Pokud je hmota na krokety příliš tuhá, svlažte ji troškou mléka (konzistence hmoty záleží na tom, kolik škrobu je v uvařené rýži). Ze sýrů jsou do kroket dobré například gouda nebo čedar.Do kroket můžete přidat cokoli z lednice, co potřebuje zužitkovat – například trochu uvařeného mačkaného hrášku, nakrájenou šunku, kousky choriza nebo třeba nasekané vypeckované olivy.