0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžovo-sýrový koláč s karamelizovanou cibulí

Rýžovo-sýrový koláč s karamelizovanou cibulí

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2967 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 263 g
Tuky 154 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte originální a chutné bezmasé sváteční jídlo? Zkuste náš slaný koláč plný sýra. Příprava je snadná - namísto těsta uvaříte rýži, pak už jen mícháte, vrstvíte a pečete.

Suroviny

máslo 50 g
navíc na vymazání formy
cibule červená 500 g
na půlkolečka
rýže 260 g
dlouhozrnná, váha před vařením, uvařit v osolené vodě
parmazán 40 g
strouhaný, nemusí být
polníček 200 g
či baby špenát, spařený, nasekaný, osušený
vejce 3 ks
velká, prošlehaná
sýr feta 120 g
okapaný, rozdrobený
sýr s modrou plísní 80 g
rozdrobený či nasekaný
mozzarella 1
důkladně okapané a natrhané na kousky
vlašské ořechy
na ozdobu
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti

Máslo nechte rozpustit ve velké pánvi na středním plameni a vsypte cibuli. Pravidelně promíchávejte, cílem je, aby lehce zkaramelizovala, měla by při tom zmenšit objem přibližně o čtvrtinu; trvá to zhruba půl hodiny.

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím smíchejte uvařenou rýži a parmazán. Pak důkladně vymažte dortovou formu o průměru 22–24 cm máslem, dno vyložte pečicím papírem. Do ní napěchujte polovinu rýžové směsi, poklaďte polníčkem a na něj nasypte polovinu sýra feta a polovinu sýra s modrou plísní, nejlépe v pruzích či výsečích. Podle chuti opepřete. Rovnoměrně přelijte polovinou prošlehaných vajec. Na to upěchujte zbývající rýžovou směs a rovnoměrně zalijte zbývajícími prošlehanými vejci. Vložte do vyhřáté trouby, nejlépe na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečte zhruba 15 minut.

Formu vyjměte z trouby a na koláč rozložte cibuli. Na ni v pruzích či výsečích naskládejte vrstvu ze všech zbývajících sýrů. Podle chuti opepřete, mozzarellu osolte. Ozdobte ořechy. Vraťte do trouby a pečte zhruba 15 minut, aby se sýry rozpustily a ořechy opražily.

Vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout. Pak sejměte formu a podávejte nakrájené na dílky.

Tipy:

  • SÝRY můžete obměnit podle toho, jaké vám nejvíce chutnají. Čerstvé sýry a sýry v nálevu důkladně slijte, popřípadě i oušte kuchyňským papírem.
  • CIBULKU můžete nechat zkaramelizovat i dva dny dopředu, zchladit, a ve vzduchotěsné nádobě uložit do ledničky. Můžete ji také vynechat a koláč podávat s cibulovým čatní nebo zavařeninou, případně s omáčkou z grilovaných cibulek.
  • MILUJETE OŘECHY? Můžete jimi koláč posypat celý. V tom případě trochu podrťte nebo nahrubo nasekejte 70 g jader.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit