Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžovo-sýrový koláč s karamelizovanou cibulí

Rýžovo-sýrový koláč s karamelizovanou cibulí

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2967 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 263 g
Tuky 154 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte originální a chutné bezmasé sváteční jídlo? Zkuste náš slaný koláč plný sýra. Příprava je snadná - namísto těsta uvaříte rýži, pak už jen mícháte, vrstvíte a pečete.

Související recepty

Suroviny

navíc na vymazání formy
na půlkolečka
rýže 260 g
dlouhozrnná, váha před vařením, uvařit v osolené vodě
strouhaný, nemusí být
polníček 200 g
či baby špenát, spařený, nasekaný, osušený
vejce 3 ks
velká, prošlehaná
okapaný, rozdrobený
rozdrobený či nasekaný
důkladně okapané a natrhané na kousky
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti

Postup

1

Máslo nechte rozpustit ve velké pánvi na středním plameni a vsypte cibuli. Pravidelně promíchávejte, cílem je, aby lehce zkaramelizovala, měla by při tom zmenšit objem přibližně o čtvrtinu; trvá to zhruba půl hodiny.

2
Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím smíchejte uvařenou rýži a parmazán. Pak důkladně vymažte dortovou formu o průměru 22-24 cm máslem, dno vyložte pečicím papírem. Do ní napěchujte polovinu rýžové směsi, poklaďte polníčkem a na něj nasypte polovinu sýra feta a polovinu sýra s modrou plísní, nejlépe v pruzích či výsečích. Podle chuti opepřete. Rovnoměrně přelijte polovinou prošlehaných vajec. Na to upěchujte zbývající rýžovou směs a rovnoměrně zalijte zbývajícími prošlehanými vejci. Vložte do vyhřáté trouby, nejlépe na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečte zhruba 15 minut.

3
Formu vyjměte z trouby a na koláč rozložte cibuli. Na ni v pruzích či výsečích naskládejte vrstvu ze všech zbývajících sýrů. Podle chuti opepřete, mozzarellu osolte. Ozdobte ořechy. Vraťte do trouby a pečte zhruba 15 minut, aby se sýry rozpustily a ořechy opražily.

4
Vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout. Pak sejměte formu a podávejte nakrájené na dílky.

Tipy:SÝRY můžete obměnit podle toho, jaké vám nejvíce chutnají. Čerstvé sýry a sýry v nálevu důkladně slijte, popřípadě i oušte kuchyňským papírem.CIBULKU můžete nechat zkaramelizovat i dva dny dopředu, zchladit, a ve vzduchotěsné nádobě uložit do ledničky. Můžete ji také vynechat a koláč podávat s cibulovým čatní nebo zavařeninou, případně s omáčkou z grilovaných cibulek.MILUJETE OŘECHY? Můžete jimi koláč posypat celý. V tom případě trochu podrťte nebo nahrubo nasekejte 70 g jader.

Apetit magazín