Hledáte originální a chutné bezmasé sváteční jídlo? Zkuste náš slaný koláč plný sýra. Příprava je snadná - namísto těsta uvaříte rýži, pak už jen mícháte, vrstvíte a pečete.
Suroviny
1 Máslo nechte rozpustit ve velké pánvi na středním plameni a vsypte cibuli. Pravidelně promíchávejte, cílem je, aby lehce zkaramelizovala, měla by při tom zmenšit objem přibližně o čtvrtinu; trvá to zhruba půl hodiny.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím smíchejte uvařenou rýži a parmazán. Pak důkladně vymažte dortovou formu o průměru 22–24 cm máslem, dno vyložte pečicím papírem. Do ní napěchujte polovinu rýžové směsi, poklaďte polníčkem a na něj nasypte polovinu sýra feta a polovinu sýra s modrou plísní, nejlépe v pruzích či výsečích. Podle chuti opepřete. Rovnoměrně přelijte polovinou prošlehaných vajec. Na to upěchujte zbývající rýžovou směs a rovnoměrně zalijte zbývajícími prošlehanými vejci. Vložte do vyhřáté trouby, nejlépe na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečte zhruba 15 minut.
3 Formu vyjměte z trouby a na koláč rozložte cibuli. Na ni v pruzích či výsečích naskládejte vrstvu ze všech zbývajících sýrů. Podle chuti opepřete, mozzarellu osolte. Ozdobte ořechy. Vraťte do trouby a pečte zhruba 15 minut, aby se sýry rozpustily a ořechy opražily.
4 Vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout. Pak sejměte formu a podávejte nakrájené na dílky.
Tipy:
- SÝRY můžete obměnit podle toho, jaké vám nejvíce chutnají. Čerstvé sýry a sýry v nálevu důkladně slijte, popřípadě i oušte kuchyňským papírem.
- CIBULKU můžete nechat zkaramelizovat i dva dny dopředu, zchladit, a ve vzduchotěsné nádobě uložit do ledničky. Můžete ji také vynechat a koláč podávat s cibulovým čatní nebo zavařeninou, případně s omáčkou z grilovaných cibulek.
- MILUJETE OŘECHY? Můžete jimi koláč posypat celý. V tom případě trochu podrťte nebo nahrubo nasekejte 70 g jader.