„Tento koláč jsme doma vynalezli coby z nouze ctnost ze zbylého rizota, ale hned jsme si ho zamilovali,“ napsala nám o tomto jídle čtenářka Lucie Trägerová z Prahy.
1 V rendlíku rozehřejte máslo a olej. Vmíchejte cibuli a na mírném ohni ji opékejte dosklovita, asi 4 minuty. Přidejte česnek a rýži a pořádně promíchejte. Zalijte trochou vývaru tak, aby sotva zakrýval rýži, za častého míchání vařte. Až rýže absorbuje tekutinu, přilijte další vývar a stejným způsobem pokračujte, dokud nebude rýže vařená; trvá to asi 20–25 minut. Dejte stranou a nechte zchladnout.
2 Předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru cca 25 cm vyložte pečicím papírem nebo jen vymažte. Do zchladlé rýže vmíchejte šunku, sýry, petrželku, vejce, podle potřeby osolte a opepřete. Pečte cca 30–40 minut, aby koláč zezlátl a zpevnil. Nechte lehce zchladnout, vyjměte z formy, nakrájejte na dílky a podávejte.