0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový pudink
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2528 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 420 g
Tuky 74 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V mléce vařená kulatá rýže je v mnoha kuchyních typickým dezertem. Neobyčejný půvab jí dodají i ‚sladká‘ koření a křupavá cukrová krusta.

Suroviny

rýže kulatozrnná 200 g
máslo 50 g
mléko 700 ml
500–700 ml, podle savosti rýže
kardamom 5 tobolek
badyán 1 ks
skořice 1 svitek
rozinky 80 g
nejlépe žluté
hnědý cukr 100 g
máslo
na vymazání formiček

1 Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku –, nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte máslo a rýži na něm osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěným tukem. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).

2 Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.

Kardamom
Jeho tobolky jsou od pohledu podobné pistáciovým oříškům, jde o však o plody rostliny Elettaria cardamomum, která se podobá zázvoru. Zvlášť oblíbený je v Indii a arabských zemích; často se přidává do dezertů, zmrzlin, kávy. Svou kafrovitou vůní však ozvláštňuje i likéry a uzeniny. Prodává se i vyloupaný, bělený a mletý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Právě jsem se zamilovala do badyánu...netušila jsem, že může dát jídlu tak zajímavou chuť!

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit