V mléce vařená kulatá rýže je v mnoha kuchyních typickým dezertem. Neobyčejný půvab jí dodají i ‚sladká‘ koření a křupavá cukrová krusta.
Suroviny
1 Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku –, nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte máslo a rýži na něm osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěným tukem. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).
2 Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.
Kardamom
Jeho tobolky jsou od pohledu podobné pistáciovým oříškům, jde o však o plody rostliny Elettaria cardamomum, která se podobá zázvoru. Zvlášť oblíbený je v Indii a arabských zemích; často se přidává do dezertů, zmrzlin, kávy. Svou kafrovitou vůní však ozvláštňuje i likéry a uzeniny. Prodává se i vyloupaný, bělený a mletý.
Komentáře
Anonym
29.07.2006 15:24
Badyán
Anonym
04.09.2007 18:33
Apetit 3/06