
Salát s fazolkami a zrním
Salát, který zasytí!
Ingredience
- 200 g červené pšenice, dvouzrnky, jednozrnky, špaldy, ječných krup..., podle potřeby předem namočených (my jsme použili směs)
- 50 g lískových oříšků, nasekaných nahrubo
- 100 g vyloupaných bobů zahradních (bez bílých slupiček) nebo edamame
- 200 g tenkých zelených fazolek, zbavených konců
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 bulvy fenyklu, na tenké plátky
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 3 lžíce bílého vinného octa
- špetka cukru nebo kapka medu
- 200 g fety či balkánského sýra, rozdrobených
- hrst čerstvých bazalkových lístků
Příprava jídla
1 Zrní podle potřeby namočte a uvařte podle návodu na obalu, aby bylo al dente (nebo jak je vám libo). Pak ho sceďte a zchlaďte studenou tekoucí vodou, nechte dobře okapat a rozprostřené vychladnout.
2 Mezitím opražte lískové oříšky na pánvi dozlatova. Boby a fazolky krátce povařte ve vroucí osolené vodě, fazolky by měly zůstat al dente. Zchlaďte je studenou vodou, nechte dobře okapat a spolu s fenyklem a zrním dejte do velké mísy. Na zálivku prošlehejte olej, ocet, cukr či med a sůl a pepř podle chuti (pozor, sýr je slaný!). Promíchejte ji s obsahem mísy a nechte 5 minut stát.
3 Pak rozprostřete na servírovací talíř, posypte oříšky, sýrem a bazalkovými lístky. Podle chuti dosolte a dopepřete. (Salát můžete podávat i rovnou z mísy.)
Přidat komentář