
Salát s pomeranči a datlemi
Sladký, slaný i kyselý, zkrátka neodolatelný!
Ingredience
- 3 větší pomeranče
- 1 bulva fenyklu
- šťáva z 1/2 citronu
- 10 měkkých datlí (např. Medjool)
- 50 g mix baby špenátu a kadeřávku
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce neloupaných mandlí, opražených a nasekaných nahrubo
- 75 g sýra feta, rozdrobeného
- 100 ml podmáslí
- 2 lžíce smetany na vaření
- 1 lžíce olivového oleje
NA DRESINK
Příprava jídla
1 Vršek a spodek pomerančů seřízněte tak, aby plody získaly rovnou základnu. Každý pomeranč postavte na základnu a ostrým nožem okrájejte kůru (včetně bílé části) v širokých pruzích. Pomeranče pak položte na bok a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky.
2 Z fenyklu odřízněte tuhé řapíky (zelené naťové vršky můžete schovat na ozdobení). Bulvu rozčtvrťte a fenykl nakrájejte na jemné proužky (můžete použít mandolínu). Fenykl přesuňte do mísy a zakapejte citronovou šťávou, aby nezhnědl.
3 Datle podélně rozřízněte a zbavte pecky. Pak poloviny podélně překrojte ještě na čtvrtky. Přidejte k fenyklu. Smíchejte vinný ocet a olivový olej a promíchejte s lístky špenátu a kadeřávku, fenyklem, pomeranči a datlemi. Salát rozložte na servírovací talíře a posypte nasekanými mandlemi.
4 Suroviny na dresink smíchejte a salát pokapejte. Pokud chcete, posypte ho ještě nasekanými naťovými vršky fenyklu a podávejte.
Přidat komentář